Strúhaný koláč s marcipánom

Tradičný koláč, ktorý som sa snažil trocha vylepšiť použitím celozrnnej múky, marcipánu a domácej kandizovanej pomarančovej kôry. A výsledok? Ja som veľmi spokojný, pretože sa pri každom zahryznutí striedajú chute mandľového marcipánu a pomarančovej kôry.

Ingrediencie:

200 g celozrnnej múky (ražná/špaldová)

200 g hladkej pšeničnej múky

3 vajcia

100 g kryštálového cukru

250 g masla

10 g kypriaceho prášku

3 PL kakaa

500 g jemného tvarohu

3 PL práškového cukru

1 PL sušenej citrónovej kôry

200 g marcipánu

2 PL domácej kandizovanej citrusovej kôry

2 malé uvarené zemiaky

Postup:

  1. V miske si zmiešajte múky, 1 žĺtko, kryštálový cukor, mäkké maslo, kakao, kypriaci prášok a tretinu citrónovej kôry a vypracujte hladké cesto.
  2. Rozdeľte ho na dve časti a dajte do mrazničky.
  3. Plnku si pripravíte tak, že zmiešate tvaroh, 2 PL práškového cukru, zvyšok citrónovej kôry a poriadne pretlačené uvarené a vychladnuté zemiaky. Všetko spolu vymiešajte.
  4. Z troch bielkov a jednej lyžice práškového cukru si vyšľahajte tuhý sneh, a pridajte do tvarohovej zmesi.
  5. Na pekáč vystlatý papierom na pečenie veľkosti cca 38×25 cm si nastrúhajte polovicu cesta. Na to nastrúhajte marcipán a pridajte tvarohovú zmes. Nasypte na ňu kandizovanú kóru a postrúhajte zvyšné cesto.
  6. Pečte pri 170 °C 30 minút a pred podávaním nechajte vychladnúť.

0 comments on “Strúhaný koláč s marcipánomPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *