Mrkvovo-orechová torta zo špaldovej múky

Táto torta je jedna z najlepších, aké som kedy jedol. A neberiem do úvahy len tie, ktoré som piekol. Je úžasne šťavnatá, rozvoniava korením a karamelová plnka sa dokonale hodí ku korpusu. Vyskúšajte ju, naozaj stojí za to 🙂

 

Ingrediencie:

250 g hladkej špaldovej múky

300 ml slnečnicového oleja

350 g nastrúhanej mrkvy

5 šťastných vajec

300 g práškového cukru

105 g kryštálového cukru

1 kypriaci prášok

9 g sódy bikarbóny

100 g mletých orechov

1 KL zázvorového prášku

1 KL škorice

5 ks klinčekov

5 ks kardamónových semiačok

200 ml smotany na šľahanie

500 g mascarpone

50 g masla

 

Postup:

1. Mrkvu umyte, ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle

2. 4 vajcia vyšľahajte a postupne prilievajte olej. Následne pridajte práškový cukor, šľahajte ďalej.

3. Do múky si pridajte všetky koreniny, sódu bikarbónu a kypriaci prášok – jemne premiešajte a postupne pridajte spolu s orechami do tekutej vajcovej zmesi

4. Na záver jemne primiešajte nastrúhanú mrkvu

5. Pečte vo veľkej tortovej forme pri 180 °C minimálne 60 min. Mne pečenie trvalo 1 hod a 10 min (zhruba v polovici som cesto zakryl alobalom, aby nezhorelo). Ci je cesto upečené zistíte jednoducho zapichnutím špajdle do cesta.

6. Kým korpus chladne, pripravte si plnku: Na panvici si roztopte 75 g kryštálového cukru na karamel, následne pridajte 40 ml smotany, a miešajte, kým sa karamel znova nerozpustí. Stiahnite z ohňa a pridajte maslo – miešajte do rozpustenia. V druhej miske si do peny vymiešajte žĺtko z jedného vajíčka spolu s 15 g kryštálového cukru. Do vajcovej zmesi nalejte teplú karamelovú zmes a miešajte ďalej. Z bielka si pripravte sneh tak, že keď sa vám začnú tvoriť špičky, pridajte cukor, a miešajte do úplneho stuhnutia. Následne pridajte do zmesi karamelu a žĺtka a pomiešajte – vznikne vám nádherne ľahký karamelový krém. Nechajte vychladnúť. Zvyšnú šľahačku si vymiešajte takmer do tuha, a následne zmiešajte s mascarpone. Následne pridajte vychladnutý karamelový krém a pomiešajte. Takto pripraveným krémom naplňte tortu.

7. Vychladnutý korpus si rozdeľte na tri rovnaké časti, naplňte krémom a časť si odložte aj na vrchnú časť torty a body. Ak vám zostane nejaký krém, využite ho na ozdobu. Dajte do chladničky poriadne vychladnúť a podávajte.

 

 

 

 

2 comments on “Mrkvovo-orechová torta zo špaldovej múkyPridajte vlastný →

    1. Dobry den, Ivana. Peciem uz dlho a este sa mi nepodarilo najst ziadnu plnohodnotnu nahradu. Cim by ste ho nahradili Vy? Mate nejaky napad? Ja sa vo vacsine receptov snazim pouzit trstinovy cukor, pripadne muscovado ci z palmovych kvetov, avsak to sa nie vzdy da, pretoze tieto cukry su chutovo velmi vyrazne a ovplyvnuju chut cesta. No a dolezite je aj napisat, ze cukor je zakladna zivina, bez ktorej by sme neprezili – potrebujeme ho. Samozrejme, v rozumnej miere v zavislosti od roznych faktorov, napriklad od toho aka je Vasa denna fyzicka aktivita. A ano, je pravda, ze bez takychto kolacov by sme prezili bez vacsich problemov, avsak ja sladke milujem 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *