Na návšteve v Tekvičke

Posledná zastávka na západnom Slovensku ma opäť zaviedla na výnimočné miesto – zastavil som sa na farme, kde sa pestujú tekvice a zemiaky – Tekvička. Aj túto farmu poznám v prvom rade ako zákazník, a už dlho si kupujem ich skvelé tekvicové semiačka, ktoré si rád chrúmem namiesto čipsov.

Touto rodinnou farmou ma previedol Martin Bernadič, ktorý sa spolu so svojou manželkou a svokrovcami naplno venuje farmárčeniu. Počas mojej návštevy sme sa najskôr zastavili na poli, kde dozrievali tekvice. Čas ich zberu je na jeseň. Na to ako sa tekvice zbierajú sa pozrieme na jeseň.

Keď sa tekvice veľkým kombajnom pozbierajú z poľa, semiačka sa musia odstrániť od zvyšku dužiny, vysušiť a vyselektovať tak, aby sa k zákazníkom dostali len tie najlepšie. Tie, ktoré nemajú pekný tvar sa použijú na lisovanie, a vznikne z nich tekvicový olej. Poďme ale naspäť k semiačkam. Pred zabalením je dôležité ich aj upiecť. Pečenie prebieha vo veľkých pečiacich rúrach.

Balenie semiačok prebieha poloautomaticky – semiačka je potrebné postupne sypať do veľkého stroja, ktorý presne nadávkuje semiačka do obalu. Tento proces je riadený ručne, a každé jedno vrecúško je potrebné jedno za druhým vložiť do stroja.

Na konci je tak balenie semiačok buď nevylúpaných alebo bez šupky, ktoré putujú k zákazníkom. Môžete si ich kúpiť aj priamo tu na farme, tak ako som to urobil aj ja. Ak nemáte cestu okolo, predávajú ich napríklad aj v Tekovskej kúrii, ktorá sa nachádza na hlavnom ťahu R1 smerom do Banskej Bystrice. Semiačka z Tekvičky sa pýšia aj Značkou kvality a značkou „Regionálny produkt Ponitrie“.

Pre mňa sú tekvicové semiačka skvelý snack, ktorý sa výborne hodí k telke či na chatu k nejakej dobrej kartovej či stolovej hre. Novinka pre mňa bola, že sa venujú aj pestovaniu zemiakov. Počas mojej návštevy práve prebiehal zber, triedenie a balenie.

Ja som sa nikdy veľmi nezamýšľal nad tým, koľko práce je za jedným vreckom zemiakov, ktoré si kúpim v obchode. Samozrejme chvíľu trvá než samotné zemiaky vyrastú. Keď sú už pripravené na zber, je na to potrebný veľký kombajn, kde sa zemiaky prvýkát pretriedia. Následne sa presunú na veľkú triedičku a baličku, kde je opäť viac úrovní selekcie – v prvom rade sa automaticky vyselektujú zemiaky podľa veľkosti, a následne sa ručne odstránia tie, ktoré majú nejaké vady alebo sú poškodené.

Na konci linky je balička, ktorá zemiaky zabalí do vriec. Vrecia následne putujú k svojim zákazníkom. Na každom obale je uvedený pôvod zemiakov, odroda a aj registračné číslo farmy. Veľmi jednoducho tak môžete zistiť odkiaľ zemiaky pochádzajú.

Zemiaky sú základná surovina, ktorá sa na Slovensku pestuje dlhé roky. Aj napriek tomu je častokrát problém kúpiť si v obchode slovenské zemiaky.

Počas mojej návštevy som sa osobne presvedčil o tom, že v Tekvičke to robia naozaj dobre, a produkujú naozaj skvelé lokálne produkty. Zaoberajú sa najmä pestovaním tekvíc a následnému predaju tekvicových semiačok a oleja, ktorý si aj sami lisujú, a v neposlednom rade je to aj pestovanie a predaj viacerých odrôd zemiakov. Aj o produkty z tejto farmy súťažíte v mojej veľkej letnej súťaži, a tak môžete aj vy ochutnať ich produkty. Kdekoľvek na Slovensku ste. 

0 comments on “Na návšteve v TekvičkePridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *