Na návšteve U Ňaňa

Hlavný ťah medzi západom a východom určite poznáte. A aj jeden z jeho najkrajších úsekov cez Liptov. Viete ale o tom, že v obci Ivachnová sa nachádza rodinná firma, ktorá produkuje a ponúka fantastické výrobky? Môžete si tam kúpiť chlieb a pekárenské výrobky z ich vlastnej produkcie, a nechýba ani kvalitné mäso a mäsové výrobky. To je U Ňaňa – pekáreň a mäsovýroba.

Počas mojej návštevy ma farmou a výrobňou previedol Marek Žilinec, ktorý sa vo firme pohybuje odmalička, a aktuálne má na starosti mäsovýrobu. Spolu so svojím bratom a otcom majú na starosti celý chod firmy.

Zvieratá sa pasú na neďalekých pasienkoch pod Nízkymi Tatrami. Priznám sa, že som ešte nikdy nevidel tak obrovský pasienok určený pre zvieratá. Na jeho koniec nebolo ani vidieť. Hovädzí dobytok je celoročne vonku, dovnútra sa zatvára len na pár dní počas odbodia telenia.

Všetky jednotlivé časti od živého zvieraťa až po výrobu konečného produktu sú vo vlastnej réžii U Ňaňa, a nachádzajú sa blízko seba. Mäso sa nemôže hneď po zabití zvieraťa spracovať, pretože dochádza k prirodzenému procesu rigor mortis, čo je vlastne posmrtné stuhnutie svalov. Preto mäso (v závislosti od typu) niekoľko dní visí v chladiacom boxe.

U Ňaňa si viete kúpiť čerstvé výsekové mäso, ale aj mnohé výrobky. Proces výroby má tiež svoje pravidlá. Tu vidíte nakorenené kúsky mäsa na výrobu salám a vľavo na výrobu choriza.

Naplnením do čriev sa ale proces výroby nekončí. V tomto prípade chorizo musí niekoľko dní zrieť v zrecej komore. Až potom sa môže dostať do predaja.

Údenie prebieha taktiež v ich réžii, a je kontrolované elektronicky. Spôsob údenia výrazne znižuje množstvo dechtu vo výslednom produkte, vďaka čomu sú tieto údeniny o niečo zdravšie, ako napríklad tie z domácej zabíjačky. Údeniny sú bez rýchlosoli.

Časť hovädzieho mäsa sa dáva vyzrieť do zrecej komory. Ide o tzv. suché zrenie, a mäso tu v prísne kontrolovaných podmienkach zreje 30 dní. Je natreté hovädzím lojom, aby sa predišlo vysychaniu mäsa. Po niekoľkých týždňoch a následnom nakrájaní kusov mäsa, tak vznikne fantastický steak, ktorý si tu môžete tiež kúpiť.

Poďme sa už ale pozrieť do pekárne. Aj tu vedia, že kvalitné ingrediencie sú základ. Používajú slovenskú múku a maslo z oravskej mliekarne Orava Milk v Leštinách, ktorú som tiež osobne navštívil. Nepečú tu len chlieb, ale aj rôzne sladké a slané dobroty. Medzi ich novinky patrí napríklad pľundrový croissant plnený slivkovým lekvárom, ktorý je naozaj skvelý. Veľká časť výroby prebieha ručne. Počas mojej návštevy pracovníčky pekárne akurát začali s prípravou tvarohovo-marhuľového závinu. Chlieb a pečivo tu pečú vo veľkej trojposchodovej peci, kde už niekoľko rokov bez prestávky horí oheň. Ich kváskový ľanový chlieb, je skvelý, a pýši sa Značkou kvality. Počas mojej návštevy som ochutnal aj ich ďalšiu novinku – kváskové rožky. Sú o niečo menšie ako klasické, ale chutili naozaj výborne.

O pekárni a mäsovýrobe U Ňaňa som sa dozvedel náhodou. Tip mi dala kamoška, vraj mám určite vyskúšať ich skvelé pečivo. A tak netrvalo dlho, a zastavil som sa tam osobne. Keď som na mieste zistil, že sa venujú aj mäsovýrobe, trocha skepticky som pristúpil k pultu a začal vyzvedať od predavačky zloženie. S nadšením som zistil, že ich výrobky sú z vlastnej produkcie, dokonca z mäsa z vlastného chovu, a čo je pre mňa veľmi dôležité, mnohé neobsahujú rýchlosoľ. Toľko skvelých správ naraz znamenalo, že som si čo-to kúpil, a odvtedy si ich výrobky kupujem pravidelne. Vždy keď idem okolo. A ako jedny z mála na Slovensku ponúkajú aj mimoriadne zdravú jahňacinu! Keď pôjdete okolo, určite sa zastavte, naozaj to stojí za to.

0 comments on “Na návšteve U ŇaňaPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *