Na návšteve v Nuttery

Kto by nepoznal Oravu. Slovenský región na severe Slovenska, kde sa ukrýva množstvo historických, umeleckých či gastronomických skvostov. Je to región, kde má svoju tradíciu najmä ovčiarstvo. Nachádza sa tu ale aj jedna malá firma, ktorá sa na prvý pohľad akosi vymyká týmto tradíciám – Nuttery. A práve preto ma zaujali, a ja som sa rozhodol ich navštíviť.

Nuttery je firma, ktorá je z Dolného Kubína, a venujú sa výrobe rastlinných nápojov, jogurtov a granole. Sú prví na Slovensku, ktorí takýto produkt začali vyrábať. V Dolnom Kubíne sa nenachádza len predajňa, ale aj samotná výrobňa. K základným nápojom, ktoré ponúkajú patrí mandľový, lieskovo-orieškový a makový. Poviete si, že mandle nie sú lokálne, čo je samozrejme pravda, ale tu v Nuttery si dávajú záležať na výbere kvalitných ingrediencií. Mandle sú z Kalifornie, a v prípade makového nápoja ide o lokálny, slovenský, mak.

Ako sa rastlinný nápoj vlastne vyrába? Výroba prebieha tak, že sa orechy niekoľko hodín máčajú vo filtrovanej vode, následne sa precedia a rozmixujú. Vznikne tak biela tekutina (ktorá sa častokrát nazýva kvôli svojej farbe aj mlieko). Tento rastlinný nápoj sa následne dochucuje tak, aby na konci vznikol lahodný nápoj, kde vynikne chuť základnej suroviny – mandlí, lieskovcov či maku. Dôležitý technologický krok vo výrobe je aj šetrná pasterizácia, ktorá predĺži jeho trvanlivosť, a zároveň v nápoji zostanú všetky dôležité živiny. Dochutený nápoj sa po vychladení dávkuje do sklenených fliaš s krásnymi etiketami.

V ich sortimente nájdete aj novinku, a to je jogurt. Napriek tomu, že je vegánsky, ide skutočne o jogurt, pretože obsahuje cenné jogurtové kultúry, vďaka ktorým je ešte zdravší! Jeho základ tvorí mandľový nápoj, a v prípade, že sa tak ako ja rozhodnete pre ochutený, je tam aj ochucujúca zložka. Ja som si vybral čučoriedkovo-makový, a poviem vám, že bol naozaj skvelý. Ochucujúca zložka je vyrábaná priamo na mieru z lokálnych sezónnych surovín v Rajci.

Na celom procese je super aj to, že ich pokojne môžem označiť aj ako zero-waste. Používajú totiž sklenené fľaše, ktoré sa dajú priamo v Nuttery vrátiť, a zvyškové ingrediencie používajú ďalej (pri výrobe rastlinného nápoja a jeho prepasírovaní vám totiž zostane zvyšok po orechoch, ktorý sa môže po vysušení použít ako múka). V Nuttery si dokonca vyrábajú aj svoju vlastnú granolu, ktorá je bezlepková! A tak si výdatné, zdravé a najmä chutné raňajky môžu dopriať aj ľudia s rôznymi zdravotnými obmedzeniami.

Veľmi sa mi páči, že za celou značkou stojí tím mladých a šikovných ľudí, ktorí to celé robia naozaj poctivo, a namiesto výhovoriek hľadajú spôsoby ako sa posúvať ďalej. Nepoznám presné receptúry ich výrobkov, ale viem, že za každým jedným z nich sú hodiny a hodiny skúšania a vylaďovania chutí tak, aby vznikol jedinečný slovenský produkt, ktorý obsahuje kvalitné ingrediencie. Veľmi sa teším z toho, že na Orave máme aj niečo tak jedinečné ako sú rastlinné nápoje a jogurty od Nuttery.

0 comments on “Na návšteve v NutteryPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *