Na návšteve v Breznianskej cukrárni

Máte radi sladké? Tí, čo ma sledujete už dlhšie určite viete, že ja áno. A veľmi. Avšak cukrární a pekární mám na mojej mape veľmi málo. Je to jednoducho preto, lebo väčšina z nich nespĺňa moje prísne kritériá. Minulý rok som ale na Horehroní objavil jednu, ktorá to robí naozaj poctivo. Vo veľkej miere používajú slovenské, a v niektorých prípadoch dokonca aj lokálne ingrediencie (mak z obce Jasenie či maslo z Hriňovej) – Breznianska cukráreň. Dostali ma najmä tým, že výrabajú aj jeden produkt, ktorý má značku „Regionálny produkt Horehronie“. Poďte sa spolu so mnou pozrieť do ich zákulisia, aby ste zistili, ktorý ich produkt má takéto označenie kvality.

V Breznianskej cukrárni ma privítala jej majiteľka, pani Milena Juhaniaková. Naše rozprávanie sme začali ochutnávkou koláčov, ktoré boli naozaj výborné. Na fotke je Písecká torta, a Breznianska cukráreň je jedna z mála na Slovensku, ktorá ju vyrába.

Základ torty je trojfarebná šľahačka, ktorá je na čokoládovom korpuse s jahodami. Veľmi dôležité je spomenúť aj to, že nie je šľahačka ako šľahačka. Množstvo cukrární totiž využíva tzv. rastlinnú šľahačku, ktorá je omnoho lacnejšia, a obsahuje množstvo nezdravých ingrediencií. Navyše, jej chuť je veľmi mdlá. Je to produkt, ktorému nerozumiem, a myslím si, že by vôbec nemal existovať.

Nuž ale poďme späť do Breznianskej cukrárne! Tu do Píseckej torty, ako aj všetkých ostatných produktov používajú živočíšnu šľahačku. Počas mojej návštevy akurát prebiehala výroba Píceskej torty, a ja som sa na vlastné oči presvedčil o tom, že sú v nej kvalitné ingrediencie. A chutila naozaj výborne!

V Breznianskej cukrárni prebieha veľká čast výroby ručne. Napríklad aj také vaľkanie cesta či plnenie koláčov ovocím a plnkami.

Aj ich laskonky chutia naozaj výborne, a robia ich tu pravidelne. Počas mojej návštevy už mali napečené bielkové časti, ktoré čakali na naplnenie. Každodenné pečenie v tejto cukrárni totiž začína veľmi skoro ráno.

Medzi najobľúbenejšie produkty patria špice. Ich výroba trvá niekoľko dní, a je v nich použitý rum, nie aróma. Než vznikne špic, ktorý je pripravený ísť do predajne a k zákazníkom, pracovníčka cukrárne ho musí chytiť do ruky sedemkrát. Všetky fázy výroby prebiehajú ručne.

Poďme už ale k tomu, čo je podľa mňa najlepší produkt Breznianskej cukrárne. Ako som spomínal na začiatku môjho príspevku, má aj nálepku „Regionálny produkt Horehronie“. Ak sa ktokoľvek uchádza o zaradenie svojho jedlého produktu do takéhoto zoznamu, výrobok musí obsahovať väčšinu ingrediencií, ktoré pochádzajú nie len zo Slovenska, ale dokonca z regiónu. A čo to teda je?

Tradičná horehronská maková štrúdľa! Vyrába sa presne tak, ako sa to v minulosti na Horehroní robilo. Z ťahaného cesta, presne tak, ako to má byť. Ja štrúdle milujem, najviac makovo-višňovú, ktorá je typická aj pre Horehronie. Mak pochádza z horehronskej obce Jasenie, kde sa venujú pestovaniu maku, a dokonca ho ručne zbierajú. Priamo v cukrárni si ho potom zomelú. Štrúdľa má extrémne tenké cesto, ktoré je chrumkavé, a plné úžasnej plnky.

0 comments on “Na návšteve v Breznianskej cukrárniPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *