Na návšteve v Legendárnych buchtách

Bolo to presne pred rokom, keď som prvýkrát zavítal do sedla Zbojská. Všade navôkol nádherne rozvoniavali čerstvo upečené buchty spod Muránskej planiny, a tak som sa vybral do Krčmičky u Falťanov, kde ich piekli. Nekúpil som si však nič, pretože som zistil, že je v nich margarín, ktorému sa vyhýbam.

Ubehol jeden rok, a ja vám prinášam reportáž z ich výroby! Jednoducho preto, že Terka Falťanová, ktorá má celú výrobu na starosti sa rozhodla receptúru výrazne vylepšiť – margarín nahradila maslom a začali používať farmárske vajíčka. Dnes si tu môžete kúpiť jedinečné buchty z kvalitných a lokálnych ingrediencií, ktoré majú dokonca značku „Regionálny produkt Horehronie“. Legendárne buchty sú nádherný príklad ako veľa sa môže za jeden rok zmeniť, a mám na mysli k lepšiemu. Poďte sa spolu so mnou pozrieť na to, ako sa vyrábajú!

Terka Falťanová sa ujala výroby buchiet v čase, keď ich na Slovensku nikto nepiekol, pretože chcela zachrániť túto legendu spod Muránskej planiny. Pôvodný recept pochádza z gemerskej obce Muráň, kde sa odnepamäti piekli. Miestni si svoj recept dokonale strážia, a ani ja neviem presné ingrediencie, ktoré sa do neho používajú.

Základ je však kysnuté cesto, ktoré sa vyrába z múky, mlieka, vajíčok, cukru a kvasníc. Pravdepodobne sú tam aj ďalšie ingrediencie 😊 Presné zloženie cesta však nie je až tak podstatné. Keď cesto vykysne, je naozaj krásne nadýchané. Následne sa prekladá maslom. Úplne na začiatku, keď sa buchty piekli v obci Muráň, ako hlavný tuk sa používala masť. Avšak, ako hovorí Terka, skúšali to aj s masťu, avšak v upečených buchtách ho bolo dosť cítiť. Na vykysnuté cesto sa nastrúha maslo a následne sa cesto preloží. Nechá sa odpočinúť a rozvaľká sa.

A je čas na plnku! Tvarohové buchty sú naozaj lokálne, pretože použitý tvaroh je z neďalekej Breznianskej mliekarne. Pozrite sa na to krásne cesto, ako je v ňom vidieť vrstvy masla. Tu u Falťanov vyrábajú buchty v rôznych príchutiach, napríklad aj čučoriedkové, malinové, a dokonca aj slivkovo-oškvarkové, ktorým som neodolal ani ja. Cesto sa takto pekne zavinie a nechá sa ešte chvíľu podkysnúť.Keď sa buchty pečú, ešte krásne nakysnú, a vznikne tak dokonale nadýchaná sladká pochúťka s nádhernou vôňou.

Hneď po dopečení sa čerstvé buchty dostanú k svojim zákazníkom. Tu vždy pečú podľa toho, koľko zákazníkov príde, tak, aby boli vždy čerstvé.

0 comments on “Na návšteve v Legendárnych buchtáchPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *