Medové laboratórium

K Vianociam neodmysliteľne patrí aj med. Používame ho do koláčov, sladíme si ním čaj, a je neodmysliteľná súčasť nášho jedálnička, keď sme nachladnutí či chorí. Aj preto som sa rozhodol pozrieť na med podrobnejšie, a prinášam vám vôbec prvú komplexnú vedeckú reportáž o mede, ktorá kedy na Slovensku vznikla.

Reportáž je objektívna a vychádza z aktuálnych vedeckých poznatkov. Veľká vďaka patrí tímu vedcov zo Slovenskej akadémie vied, kde na Ústave molekulárnej biológie funguje Laboratórium apidológie a apiterapie, a na rozdiel od skúmania fyzikálno-chemických a senzorických vlastností, skúmajú antibakteriálne, imunomodulačné a rany-hojace vlastnosti medu. Čo v medoch hľadajú, ako správne med používať, a aké vlastnosti by vlastne poriadny a poctivý med mal vlastne mať? Na to všetko, a ešte omnoho viac nájdete odpovede v novom reportážnom videu priamo z laboratória, kde som sa porozprával s doktorkou Marcelou Bučekovou. Video nájdete na konci článku.

Vyše desať rokov sa laboratórium venuje biologickým aktivitám medu a jeho pôsobeniu. Testovanie antibakteriálnej aktivity voči zlatému stafylokoku (Staphylococcus aureus) je vedecky uznávanou metódou pri stanovovaní antimikrobiálneho pôsobenia komplexných látok. V prípade medu je najuniverzálnejšiu metódu testovania biologickej aktivity medu bez ohľadu na jeho botanický, či geografický pôvod.

Do videa sa všetko nezmestilo, avšak chcel by som podotknúť, že hlavný cieľ laboratória je skúmať biologické aktivity medu či už určeného na medicínske účely alebo na konzumáciu. Medom sa zaoberajú už dlhé roky, a ich posledné výskumy jednoznačne ukázali, že medy od malých „hobby“ včelárov majú jednoznačne vyšší antibakteriálny potenciál, ako medy z obchodných reťazcov.

Ľudstvo používa med ako liek, zlatú vzácnu substanciu, odkedy pozná včelu. V novodobom svete akoby sa zabudlo na to, aké dôležité vlastnosti med má. V honbe za ziskom a nešetrným zaobchádzaním je možné med veľmi ľahko o jeho vlastnosti pripraviť. Za zmienku stojí nedávna meta-analýza vykonaná vedcami Oxfordskej univerzity, teda štúdia, ktorá analyzovala všetky doteraz publikované vedecké práce na danú tému, ukázala, že med výrazne redukuje symptómy infekcii horných dýchacích ciest, a tým predstavuje lacnú a dostupnú alternatívu k antibiotikám. A dokonca spomaľuje šírenie antimikrobiálnej rezistencie a na rozdiel od tradičnej liečby nemá nežiaduce vedľajšie účinky (zdroj: https://ebm.bmj.com/content/early/2020/07/28/bmjebm-2020-111336.long). Preto je nesmierne dôležité, a to najmä v tomto pandemickom období, keď chceme posilniť našu imunitu, respektíve už bojujeme s vírusom a bakteriálnym ochorením, aby med ktorý užívame, bol biologicky aktívny.

Na obrázku je vidieť porovnanie medov od hobby včelárov s medmi zakúpených v obchodných reťazcoch. Obrázok vizualizuje hlavne tie proteíny, ktoré do medu vylučujú včely  počas jeho procesovania. Ide o metódu PAGE, kde sa pomocou elektroforézy (nanesenie vzorky nariedeného medu do gélu, ktorý im umožní pohybovať sa podľa veľkosti v elektrickom poli) proteíny pohybujú a následne vizualizujú farbiacim roztokom. V prvom stĺpci sa nachádza štandard („ladder“), v ktorom každý pásik predstavuje proteíny známej veľkosti. Čím je vo vzorke proteínu viac, tým je čiarka (alebo aj „band“) silnejší. Na obrázku je jasne vidieť, že medy od hobby včelárov majú vyšší obsah a rozmanitosť proteínov. Vzorka v dráhe č. 1 je jednoznačne najzaujímavejšia z pohľadu druhov jednotlivých proteínov zastúpených vo vzorke. Je dôležité si uvedomiť, že za každým číslom vzorky sa ukrýva konkrétny včelár a konkrétny med. Ako môžeme vidieť vo vzorkách č. 6, 13 a 14, medy majú tak málo včelích proteínov ba dokonca ako v prípade vzorky č. 6 žiadne, že môžeme len polemizovať, ako je možné, že takýto med spĺňa normy a štandardy a je predávaný ako med. Touto metódou však vieme povedať len to, či sa v danom mede nachádza dostatočné množstvo proteínov alebo nie.

A zároveň by som chcel vyzvať včelárov a producentov medu, ktorí ma sledujú, aby si dali svoje medy v tomto laboratóriu otestovať. My ako spotrebitelia totiž potrebujeme objektívne kritérium, podľa ktorého spoznáme dobrý a funkčný med, ktorý môžeme efektívne užívať aj keď sme chorý. Ak aj vy poznáte vo svojom okolí producenta medu, prosím, dajte im vedieť. Veď všetci predsa chceme kvalitný a poctivý med, nie?

0 comments on “Medové laboratóriumPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *