Tradičný ruský medovik

Keď už nemôžem cestovať, tak si pripomeniem aspoň môj dávnejší víkendový výlet do Ruska, kde som sa veru miestnych koláčov nevedel dojesť. Môj najobľúbenejší bol medovik. A ja som ho konečne urobil aj doma. Je to pomerne jednoduchý recept, ktorý má ale pomerne pracnú časť – vytvorenie medových plátov. Avšak, rozhodne to stojí za to.

Ingrediencie:

na medové pláty:

450 g hladkej múky (ja som použil mix: 100 g celozrnnej špaldovej, zvyšok pšeničná)

50 g bravčovej masti

1 vajíčko

100 g práškového cukru

2 a pol PL mlieka

4 a pol PL medu

1 lyžičku sódy bikarbóny

krém:

500 g mascarpone (alebo jemného tvarohu)

300 ml smotany na šľahanie

50-100 g práškového cukru (alebo 2 kopcovité PL slaného karamelu)

Postup:

  1. Do hrnca si dajte mlieko, med, sódu bikarbónu, cukor a masť a dajte zohriať. Zmes nechajte 2-3 minúty variť, aby skaramelizovala. Stále miešajte. Odstavte a nechajte vychladnúť.
  2. Do teplej zmesi za stáleho miešania pridajte vajíčko.
  3. Náslene do teplej zmesi pridajte múku, a vypracujte cesto.
  4. Cesto rozdeľte na 8 častí (mne vyšla na jednu časť hmotnosť zhruba 90 g) a medzi dvomi papiermi na pečenie vyvaľkajte kruh. Podľa taniera alebo tortovej formy (ja som použil formu s priemerom 20 cm) vyrežte presný kruh. Odrezky si nechajte a upečte ich s posledným plátom, budete ich potrebovať!
  5. Pláty popichajte vidličkou a dajte piecť na 170 °C do zlatohneda (cca 4 minúty).
  6. Po upečení nechajte vychladnúť zaťažené, aby pláty ostali pekne rovné. Odrezky dajte do mixéra a rozmixujte.
  7. Pripravte si krém: do studenej misy si dajte všetky (studené) ingrediencie a vyšľachajte na stredne hustý krém. Naplňte nimi jednotlivé pláty, kúsok si odložte na boky, kde tiež naneste krém. Na povrch naneste rozmixované medové pláty a dajte do chladničky. Konzumujte po 12-tich hodinách, pláty krásne zmäknú.

0 comments on “Tradičný ruský medovikPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *