Mozartove gule

Mozartove gule

V roku 2021 firma na výrbu tejto rakúskej delikatesy skrachovala, čo ma ale vôbec nemrzí, pretože ich Mozartove gule aj tak obsahovali niektoré ingrediencie, ktoré nepovažujem za kvalitné. No a nezávisle na tom mi napadlo, že predsa nemôže byť až také náročné ich vyrobiť. Tu je teda môj recept na pistáciové Mozartove gule.

Ingrediencie na Mozartove gule:

na základnú hmotu:

100 g horkej čokolády (cca 70%)

100 g kravského masla

50 g práškového cukru

2 vajíčka

50 g hladkej múky

50 g mandľovej múky

1 kypriaci prášok

na obaľovanie:

400 g marcipánu (recept na domáci marcipán nájdeš TU)

300 g mliečnej čokolády

50 g kakaového masla (80 g kravského)

na pistáciový krém:

100 g mliečnej čokolády

100 g smotany na šľahanie

50 ml rumu

80 g pistáciového praliné (alebo pistáciovej pasty)

50 g kakaového masla (alebo 80+80 g kravského)

Postup na Mozartove gule:

  1. Pripravte si čokoládové vnútro tak, že si najskôr upečiete korpus: rozpustite vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke horkú čokoládu spolu s kakaovým maslom. Do zmesi vmiešajte cukor, a keď zmes nie je horúca pridajte postupne vajíčka. Následne pridajte zmiešané sypké ingrediencie (múku, mandle, kypriaci prášok). Zmes dajte na menší plech a pečte pri 180 °C zhruba 15 minút. Nechajte vychladnúť a rukami rozdrobte na malé kúsky.
  2. Pripravte si pistáciovo-čokoládový krém: do misky dajte nalámanú mliečnu čokoládu, kakaové maslo a pistáciové praliné. Ako alternatívu k praliné môžete použiť aj kvalitný nugát, či orechovú pastu. V malom hrnci si nechajte zovrieť smotanu. Keď smotana vrie, nalejte ju na ingrediencie v miske. Nechajte zhruba 30 sekúnd postáť, a následne začnite miešať, až kým vám nevznikne hladký krém. Takto pripravený krém nalejte na rozdrobenú zmes, pridajte rum a premišajte. Nechajte poriadne vychladnúť.
  3. Keď je zmes vychladnutá, začnite z nej formovať guličky. Veľkosť je na vás, moje mali 30 g. Následne každú guličku obaľte v marcipáne. Ja som na jendu guličku použil zhruba 16 g marcipańu. Takto pripravené guličky dajte v prípade, že máte dosť času na niekoľko hodín do mrazničky (napríklad cez noc).
  4. Na ďalší deň si roztopte mliečnu čokoládu a kakaové maslo, nechajte vychladnúť na teplotu cca 37 °C, a zmrazené guličky do nich postupne namáčajte. Môžete si pomôcť špáradlom. Čokoláda stuhne v priebehu pár sekúnd. Dozdobte podľa vášho vkusu a nechajte 2 hodiny odležať. Mozartove gule uskladňujte pri teplote cca 15-20 °C, vtedy chutia najlepšie.

O Lokálžrawetz