Ríbezľový cheesecake z ovčej ricotty

Ríbezľový cheesecake z ovčej ricotty

Poznám len jedno miesto na Slovensku, kde si kúpite poctivú 100% ovčiu ricottu. A poviem Vám, je skvelá. V porovnaní s kravskou je omnoho výživnejšia a obsahuje aj viac bielkovín. Kúpite ju na Gazdovskom dvore v Turčianskych Kľačanoch.

Ingrediencie:

600g ovčej ricotty

200 g červených ríbezlí

200 g maslových sušienok

150 g bielej čokolády

4 šťastné vajíčka

1 PL práškového cukru

100 g masla

Postup:

  1. Sušienky si zomelieme na jemno, premiešame s 50 g roztopeného masla a dáme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie.
  2. Bielu čokoládu si nalámeme a roztopíme vo vodnom kúpeli.
  3. Dve hrste ríbezlí rozmixujte v mixéri.
  4. V miske si zmiešame ricottu, 2 vajíčka, vychladnutú čokoládu a rozmixované ríbezle.
  5. Rozohrejeme si rúru na 160 °C.
  6. Hmotu nalejeme do tortovej formy, uhladíme a na vrch rovnomerne rozmiestnime hrsť ríbezlí a dáme piecť na 30 – 35 minút.
  7. Zatiaľ si pripravíme ríbezľový curd: ríbezle čo Vám zostali si znova rozmixujte na jemno a následne preceďte cez sitko, aby ste sa zbavili jadierok. Ja som zvyšnú hmotu ešte poriadne precedil cez gázu, aby som mal čo najmenej odpadu. Pridajte 1 PL práškového cukru, 1 celé vajíčko, 1 žĺtko a za stáleho miešania dajte pomaly variť. Keď Vám zmes začne hustnúť, odstavte ju z plamena a primiešajte 50 g masla. Nechajte pomaly chladnúť.
  8. Rúru vypneme, cheesecake necháme 1 hod chladiť s pootvorenými dvierkami priamo v rúre. Po vybratí z rúry na neho rovnomerne nalejte ríbezľový curd.
  9. Vychlaďte na izbovú teplotu a dáme do chladničky na min 6 hod (ideálne cez noc).

O Lokálžrawetz