Veľká letná súťaž – TO NAJLEPŠIE ZO SLOVENSKA
Celé leto cestujem po slovenských farmách, a chcem, aby ste ich spolu so mnou objavovali aj Vy! Stačí, ak sa odfotíte na ktoromkoľvek mieste z mojej mapy (a ideálne si aj niečo kúpite), a fotku mi pošlete. Posielať fotky môžete do komentárov, do súkromnej správy, a aj na Instagrame. Do žrebovania budú zaradení všetci, ktorí mi takúto fotku pošlú. Na konci leta vyžrebujem troch výhercov, ktorí získajú:?poctivé dobroty z fariem a od výrobcov, ktoré som počas leta osobne navštívil.?vecné ceny od spoločnosti Kia Motors Sales Slovensko?darčekové poukážky od výrobcov z mojej mapy Žrebovanie prebehne 30. augusta – v nedeľu, o 20:00 hodine. Výhercovia budú kontaktovaní organizátorom. Výhercom budú následne ceny osobne/poštou odovzdané. Kompletné znenie podmienok súťaže si môžete stiahnuť tu: podmienky-sutazeStiahnuť
Ako chutí Ukrajina?
Možno lepší názov tohto článku by bol: „Ako chutí Kyjev?“, pretože som absolvoval výlet iba do hlavného mesta, a je jasné, že jedlá na vidieku každej krajiny sú iné a špecifické. Pre celú krajinu však platí, že ich typická polievka je boršč, ktorý sa podáva v červenej alebo zelenej verzii. Červený obsahuje červenú repu, zelený tradične šťavel, prípadne v modernejšej verzii žihľavu. Podávajú sa k nim tradičné buchtičky. Okrem toho medzi typické ukrajinské polievky patrí napríklad aj solyanka či guláš. Hlavné jedlá sú najmä mäsové, ale ja som ochutnal moju obľúbené ukrajinské jedlo vareniky, čo sú vlastne plnené pirohy. Najčastejšie sa plnia syrom, hubami či zemiakmi. Pre Ukrajinu je typická konzumácie fermentovanej zeleniny, ktorú predávajú na trhoch, a je naozaj výborná – ja som ochutnal mrkvu, paradajky či kapustu. Kapusta bola zaujímavá tým, že na rozdiel od našej sudovej, bola nakrájaná na kocky. No a neodmysliteľná súčasť ukrajinských tradícií je aj kvas – čo je vlastne fermentovaný ražný nápoj. Na ten som sa tešil najviac. No a viac si pozrite vo videu 🙂
Ako chutí Maroko?
Čo si predstavíte, keď sa povie Maroko? Ja som si okrem pohoria Atlas a Sahary nepredstavoval takmer nič iné. Nepoznal som typické marocké špeciality, a o to viac ma prekvapili jedlá, ktoré Maroko ponúka. Na konci článku je video, v ktorom je prehľad najzaujímavejších momentov spojených s jedlom. Najtypickejšie marocké jedlo je pravdepobne „tagine“. Toto jedlo je typické tým, že sa podáva na hlinenom tanieri, ktorý je zakrytý druhou, tiež hlinenou časťou, v tvare ihlanu. Je mnoho druhov mäsa, ktoré môže tagine obsahovať, najtypickejšie mäso Maroka je však jahňa. Samozrejme, existuje aj vegetariánska verzia – s tekvicou. Najchutnejšia verzia, ktorú som ochutnal bola kombinácia olív a nakladaných citrónov. Typickými surovami Maroka sú olivy, ktoré dostanete bežne v reštaurácii ako malé predjedlo, a predávajú ich na trhoch. Najlepší výber olív je na malom trhu na koncí hlavného námestia v Marakéši – všetky druhy môžete ochutnať. V čase, keď som navštívil Maroko, bola sezóna granátového jablka a pomarančov, a džúsy z nich predávali na každom rohu. Nenechajte sa oklamať predavačmi na hlavnom námestí El Fna v Marakéší, ktorí ponúkajú pomarančovú šťavu za 4 dirhamy – je totiž riedená. Dajte si námahu a pohľadajte predajcov, ktorí pomaranče odšťavia priamo pred vami. Plný […]
Zanzibarské delikatesy
Bol som veľmi zvedavý, ako chutí jedlo v Tanzánii. Zaujímalo ma to dokonca viac ako pláže. Nuž a musím povedať, že chuť jedla ma prekvapila ešte viac ako krása bielych piesočnatých pláží. Základom väčšiny jedál je ryža, ktorá sa na Zanzibare podobne ako aj v mnohých ďalších častiach Afriky pestuje. Samozrejmosťou sú aj morské plody či hovädzie mäso. Morské plody sú čerstvé, a rybolovu sa venujú výlučne muži. Ženy zasa pestujú riasy, ktoré po vysušení predávajú a v hlavnom meste sa spracuvávajú a vyrába sa z nich karagénan, ktorý funguje ako želatína. Ktoré jedlá ma najviac zaujali? Jedno z prvých jedál, ktoré som ochutnal v miestnej reštaurácii bolo KACHORI. Ide o vyprážané gulôčky z cíceru, ku ktorým sa podáva limetkovo-kokosová omáčka, ktorá chutila úplne dokonale. V žiadnej hotelovej reštaurácii sa žiaľ toto jedlo nepodávalo, pretože väčšina turistov o miestne jedlá nemá záujem. MCHUZI bolo ďalšie famózne hlavné jedlo, ktoré pozostáva s uvarenej ryže a mungo fazule, ktorá sa mimochodom pestovala hneď vedľa reštaurácie. K tomu sa podával ugrilovaný losos, ktorý ako som sa dozvedel od majiteľa reštaurácie, bol ulovený ráno miestnym rybárom. Jedlá v hlavnom meste na západnom pobreží ostrova boli úplne iné, ako na […]
Ako chutí Indonézia?
Tak na túto dovolenku som sa nesmierne tešil, najmä preto, že to bola moja prvá na južnú pologuľu 🙂 Pri cestovaní sa okrem zážitkov teším aj na objavovanie miestnych chutí, a tak sa v tomto príspevku dočítate viac o tom, ako Indonézia chutí. Indonézia je tvorená stovkami ostrov, a každý z nich je typický úplne iným jedlom a koreninami, vždy podľa toho, čo sa na nich pestuje. Ja som pri potulkách Indonéziou navštívil Jávu, Bali, Lombok, Flores a Komodo. Jednou vecou som si však bol istý, a tou boli čerstvé kokosové orechy 🙂 Milujem ich! Je to najzdravší a najchutnejší nápoj na svete. Prečo? Ide o nápoj, ktorý dodáva bunkám vodu a navyše obsahuje veľa vitamínov a minerálov. Je bez cukru, a než sa dostane dovnútra orecha z pôdy, je niekoľko násobne prefiltrovaná cez jednotlivé rastlinné pletivá. Hovorí sa, že počas vojny USA a Vietnamu ich vojaci používali namiesto krvných transfúzií. Samozrejme, kokosová voda nemá zloženie ako krv, ale jej zloženie je podobné ako zloženie krvnej plazmy. V Thajsku či na Filipínach stojí kokosový orech cca 1€, v Indonézii cca 0,7€. Na Slovensku a v Českej Republike je mnoho firiem, ktoré ponúkajú viac či menej upravenú vodu z kokosových orechov, […]