Tak a je tu ďalší zdravý recept, úplne bez lepku a mlieka. Vďaka rybe – sumčeku africkému obsahuje aj omega-6 a omega-3 mastné kyseliny. S batatovo-mrkvovým pýre je to skvelá kombinácia. Za mňa dokonalé jedlo, navyše lacné a rýchle.
Ingrediencie:
400 g čerstvého sumčeka afrického
1 hrnček pšena
6 ks mrkvy
1 ks batat
1 PL oleja
soľ
korenie
bylinky (ja som použil petržlenovú vňať)
Postup:
- Sumčeka dajte na pekáč kožou nadol, okoreňte a na vrch dajte niekoľko lístkov petržlenovej vňate.
- Dajte piecť na 20 minút pri 180 °C, a ak máte k dispozícii pečenie s parou, pečte v pare.
- Uvarte si pšeno tak, že si ho najskôr tri razy prepláchnete v horúcej vode (použite z vodovodu), a dajte do hrnca. Na 1 hrnček pšena použite 3 hrnčeky vody. Pšeno zalejte vriacou vodou, varte na miernom plameni cca 15 minút, odstavte a nechajte dojsť.
- Mrkvu si ošúpte a 2 ks nastŕuhajte na jemnom strúhadle. Zvyšnú mrkvu si uvarte/upečte spolu s batatom. Trvá to cca 20 minút.
- Upečenú rybu zbavte kože, a zmiešajte s uvareným pšenom v miske. Pridajte nastrúhanú mrkvu, osoľte a okoreňte.
- Zmes tyčovým mixérom rozmixujte a tvarujte guľky.
- Ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne pokvapkajte olejom a dajte zapiecť do rúry na 10 minút v režime gril.
- Zvyšné uvarené/upečené mrkvy a si rozmixujte spolu s ošúpaným batatom, dochuťte soľou a korením.



Komentáre 0