Španielsky vtáčik

Španielsky vtáčik

Tento názov pochádza z obdobia života cisárovnej Márie Španielskej, ktorá žila v Prahe v 16-tom storočí a určitú doba bola českou a uhorskou kráľovnou. Jedlá, ktoré jej varili miestni kuchári jej nevyhovovali, a tak si dala zavolať „svojich“ zo Španielska odkiaľ Mária pochádzala. Pôvodne išlo o plnené teľacie zvitky, ktoré boli prepichnuté dvoma špáradlami, ktoré pripomínali nohy vtáka (zdroj na konci článku). Takto vznikol názov, ktorý sa používa výhradne v našich končinách, pretože v Španielsku je toto jedlo známe ako „zabalený chlapec“.

Ingrediencie (na 2 ks):

400 g teľacieho stehna

1 ks teľací párok

2 tenké plátky slaniny

4 ks sterilizovaných uhoriek

1 menšia cibuľa

1 PL bravčovej masti

1 ks vajíčko od šťastnej sliepky

2 PL horčice

1 hrnček tarhone

soľ

korenie

Postup: (inšpirované receptov zo stránky www.nebickovpapulke.sk)

  1. Teľacie mäso si nakrájame na plátky, v prípade, že sú hrubšie ich hánkami na ruke vyklepeme.
  2. Potrieme ich z jednej strany horčicou, z oboch strán osolíme a okoreníme.
  3. Teľacie plátky si naplníme plátkom slaniny, kúskom kvalitného párku bez dusitanov, vajíčkom od šťastných sliepok a kúskom kyslej uhorky.
  4. Zavinieme na pevno (môžete previazať aj hrubšou niťou) a zabalíme na tesno do alobalu.
  5. Dáme piecť na 180 °C do rúry na 40 minút. Zvitky podlejte trochou vody.
  6. Zatiaľ si nachystajte omáčku tak, že si na masti opražíte cibuľu. Následne pridajte 1 PL horčice, chvíľu opražte a pridajte nadrobno nakrájané uhorky. Mne zostalo aj vajíčko a párok, tak som všetko pridal do omáčky. Osoľte a okoreňte a na miernom oleji varte, kým sa vám neupečú zvitky. Občas premiešajte.
  7. Upečené zvitky opatrne rozbaľte, zachyťte všetku vytekajúcu šťavu, a spolu s výpekom ju pridajte do omáčky.
  8. Omáčku odporúčam rozmixovať do hladka a až následne do nej pridať upečené zvitky a povariť ešte cca 10 minút. Pred pridaním do omáčky odstráňte niť (ak ste ho použili).
  9. Podávajte s tarhoňou, ktorú uvaríte nasledovne: na pavnici ju úplne na sucho opražte až kým nezačnú gulôčky hnednúť. Následne pridajte 1 PL oleja a jeden a pol násobok horúcej vody. Zakryte a varte na miernom ohni 15 minút. Následne odstavte z ohňa a zakryté nechajte dojsť ešte cca 15 minút. Ak chcete urobiť chuť tarhone zaujímavejšiu, pridajte na začiatku pri opekaní cesnak či bylinky.


zdroj: https://hobbyportal.sk/zivotny-styl/gastronomia/gastronomicky-zemepis-je-plny-chyb

O Lokálžrawetz