Grilážky sú jedna z mojich najobľúbenejších sladkostí – tie v obchode si totiž, okrem čokolády, vôbec nekupujem. A grilážky si robím nie len na Vianoce. Je treba priznať, že na tejto mlsnote nie je okrem orechov nič zdravé, ale tá chuť je jednoducho skvelá a ja im neviem odolať…
Ingrediencie:
1 balenie tortových oblátok (použite tie bez palmového oleja)
250 g kryštálového cukru
1 balenie (397g) sladeného zahusteného mlieka
250 g masla
100 g orechov
Postup:
- Pripravte si karamel suchou metódou tak, že si do hrnca dajte tretinu cukru. Nemiešajte, a nechajte karamelizovať. Keď je cukor roztopený, pridajte druhú tretinu, počkajte, kým sa znova roztopí a pridajte poslednú tretinu. Snažte sa miešať čo najmenej.
- Zatiaľ si pomeľte orechy.
- Keď máte karamel pripravený, pridajte sladené mlieko a maslo, a varte ďalej, kým vám nevznikne jednoliata zmes. Pozor na prskanie počas pridávania mlieka a masla.
- Pridajte orechy a odstavte z ohňa.
- Postupne horúcu zmes pridávajte na oblátky, a keď sa vám minie karamelová zmes, pridajte na vrch poslednú oblátku a zaťažte na cca 2-3 hod.
- Krájajte na obdĺžníkové kúsky.
Komentáre 0