Rýchly a jednoduchý dezert, ktorým potešíte návštevu či rodinných príslušníkov. Tento dezert sa skvele hodí na oslavu či inú príjemnú spoločenskú príležitosť.
Ingrediencie:
CESTO:
250 g pšeničnej hladkej múky
150 g masla
25 ml plnotučného mlieka
25 g kryštálového cukru
4 vajíčka
2 g sušeného droždia
5 g soli
KRÉM:
160 g bielej čokolády
380 ml šľahačky
30 ml vody
30 g kryštálového cukru
Postup:
Čokoládová ganáž:
- Vo vodnom kúpeli si roztopte čokoládu.
- V malom hrnci si dajte variť 110 ml šľahačky.
- Čokoládu odstavte, a po tretinách k nej prilievajte za stáleho miešania horúcu šľahačku.
- Nalejte zvyšných 270 ml studenej šľahačky, a poriadne pomiešajte.
- Zakryte a dajte chladiť do chladničky na minimálne 3 hodiny, ideálne cez noc.
Brioškové cesto:
- V miske si jemne rozrejte mlieko a pridajte droždie.
- V ďalšej miske zmiešajte suché ingrediencie: múku, soľ, cukor a pridajte k nim kvások a 3 vajcia.
- Robotom miešajte 15 minút na najnižšej rýchlosti.
- Postupne začnite pridávať maslo nakrájané na kocky, a miešajte až kým sa nevytvorí cesto jemné cesto.
- Dajte prikryté kysnúť kým cesto nezdvojnásobí objem.
- Po vykysnutí cesto poriadne zatlačte, aby ste sa zbavili prebytočného vzduchu a nechajte znova kysnúť cca 1 hodinu.
- Na papier na pečenie si nakreslite kruh s priemerom 22 cm.
- Z cesta odoberte 400 g a vytvarujte z neho bochník.
- Ten položte do stredu nakresleného kruhu.
- Rozvaľkajte a nechajte kysnúť hodinu a pol.
- Zo zvyšného cesta vytvarujte menší bochník, ktorý nechajte kysnúť bezvyvaľkania.
- Tesne pred pečením potrite dva razy žĺtkom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 °C na 20-25 minút.
- Pripravte si cukrový sirup tak, že zmiešate 30 g cukru a 30 g vody a dáte zovrieť.
- Briošku nechajte vychladnúť, prekrojte napoly a obe vnútorné strany natrite cukrovým sirupom.
- Čokoládovú polevu vyšľahajte a naplňte ňou briošku.

Komentáre 0