Áno, všetci vieme, že toto je jedno z našich národných jedál, aj keď bryndza nie je úplne slovenská (pochádza z Rumunska). Dať si dobré bryndzové halušky v reštaurácii je na nezaplatenie, avšak, myslím si, že na Slovensku je s tým veľký problém. Preto si ich ZÁSADNE v reštauráciach nedávam, a radšej si ich pripravím doma. A keďže sú bryndzové, sú z bryndze, nie zo smotany.
Ingrediencie:
300 g zemiakov
200g pšeničnej hladkej múky (množstvo je odhadové)
2 PL soli
250 g nepasterizovanej 100% ovčej bryndze
100 g slaniny
Postup:
- Zemiaky si ošúpeme a nastrúhame na najjemnejšom strúhadle (ja ich pre úsporu času zomeliem v mixéri
- Ešte predtým než pridám k zemiakom múku, vyžmýkam z nich prebytočnú vodu a škrob (vďaka tomu je potrebné množstvo múky menšie, a chuť halušiek je viac zemiaková)
- K zemiakom pridajte soľ a postupne pridávajte múku tak, aby ste získali pomerne husté cesto – priebežne miešajte
- Bryndzu si vyberte z chladničky, a nechajte ju v miske, kde potom pridáte uvarené halušky
- Dajte si do veľkého hrnca vrieť vodu (ak ste osolili zemiaky, vodu soliť nie je treba)
- Do vriacej vody sádzajte halušky, a varte kým nevyplávu nahor
- Medzitým si nakrájajte a opražte slaninu
- Keď sa halušky uvaria, sceďte ich (nepremývajte vodou!) a pridajte k bryndzi, následne poriadne premiešajte a ihneď podávajte – nezabudnite pridať na vrch opraženú slaninu
TIPY:
- bryndzu príliš nezohrievajte, aby ste nezničili všetky prospešné baktérie, ktoré sa v nej nachádzajú
- bryndzu som mal z Gazdovského dvora v Turčianskych Kľačanoch (bio)
- slaninu som mal z Mäso Parížek – bez dusitanov
- nie, do poctivých bryndzových halušiek nepatrí smotana!
VEDECKÉ OKIENKO:
- bryndza je funkčná potravina (to znamená, že je okrem klasických zložiek je obohatená o probiotické a prebiotické baktérie)
- v hrubom čreve ľudského tela sa nachádza viac baktérií, ako je počet buniek ľudského tela
- bez týchto baktérií v hrubom čreve by sme neprežili – ide o veľmi intenzívny a pozitívny vzťah medzi dvoma organizmami (človek a baktérie), ktorý sa nazýva mutualizmus – my poskytujeme baktériám životné prostredie a živiny, ony zasa podporujú náš imunitný systém
- výskum prof. Ebringera ukázal, že v bryndzi sa nachádzajú najmä baktérie rodu Lactobacillus a Enterococcus
- vo výskume sa ukázalo, že pravidelná konzumácia bryndze znižuje hladinu cholesterolu v krvi, znižuje hodnoty LDL a naopak, zvyšuje hladinu HDL, ďalej znižuje hladinu glykémie a krvný tlak
- bryndza obsahuje 650-700 mg vápnika (mlieko 100-120 mg) v 100 g
LDL a HDL
- cholesterol je pre život nevyhnutná organická molekula, vďaka ktorej dokáže naše telo postaviť membrány buniek čí napríklad prenášať krvou rôzne molekuly
- cholesterol nedokáže byť transportovaný krvou len tak, bez nejakého nosiča (tak ako potrebujete tašku, aby ste si z obchodu odniesli potraviny) a tak sa v krvi nachádzajú nosiče – lipoproteíny, ktoré pomáhajú cholesterol v tele prenášať
- podľa svojej hustoty sa delia do niekoľkých kategórií, pričom najčastejšie sa spomínajú práve LDL a HDL častice (z angl. low density a high density lipoproteins)
- metabolické centrum cholesterolu sa nachádza v pečeni – tam sa buď ukladá, metabolizuje alebo presúva na iné miesto
- v prípade, ak sa cholesterol má presunúť z pečene preč, využívajú sa na to LDL častice, ktoré ho transportujú do periférnych tkanív, kde sa ukladá (v prípade, že ho máme príliš) – to následne môže viesť napr. k upchávaniu ciev
- HDL naopak pomáha odbúravať cholesterol
- v skratke: vysoké hladiny LDL v ľudskom tele nie sú dobré
Spätné upozornenie: Strapačky – Lokálžravec