Veľmi dlho som sa chystal vyrobiť si vlastnú majonézu. Komerčné majonézy totiž obsahujú zbytočne veľa látok (zahusťovadlá), ktoré tam vôbec nemusia byť. Navyše, pôvod a kvalita vajec v majonéze z obchodu je takmer nevystopovateľná. No a aké je moje zistenie? Vyrobiť si domácu majonézu je naozaj veľmi jednoduché!
Ingrediencie:
3 šťastné vajcia
kvalitný olej (ja som použil slnečnicový)
1 ČL soli
1 ČL citrónovej šťavy
1 ČL horčice (môžete vynechať)
Postup:
- Do úzkej a vysokej nádoby si rozbijeme vajcia – použijeme 3 žĺtka a 2 bielka
- Pridáme soľ, citrónovú šťavu a horčicu a začneme šľahať na takmer najvyšších otáčkach
- Po asi 1 minúte začneme pomaly prilievať olej, stále šľaháme (na najvyšších otáčkach)
- Olej pridávame dovtedy, kým nezačne emulzia hustnúť
- Nečakajte, že majonéza bude tak hustá, ako tá z obchodu!
- Prelejte do zaváraninovej nádoby a skladujte v chladničke
TIPY:
- vajcia sú z voľného chovu (rozdiel v kvalite klietkového a podstielkového chovu je takmer nulový)
- vajcia z voľného chovu kúpite vo farmárskych obchodov, v Kauflande, Bille a Tescu (aj bio vajcia sú z voľného chovu)
- pokojne do majonézy pridajte napríklad bylinky, kurkumu či cesnak (podľa toho načo sa chystáte majonézu použiť)
Komentáre 0