Domáca majonéza

Domáca majonéza

Veľmi dlho som sa chystal vyrobiť si vlastnú majonézu. Komerčné majonézy totiž obsahujú zbytočne veľa látok (zahusťovadlá), ktoré tam vôbec nemusia byť. Navyše, pôvod a kvalita vajec v majonéze z obchodu je takmer nevystopovateľná. No a aké je moje zistenie? Vyrobiť si domácu majonézu je naozaj veľmi jednoduché!

 

Ingrediencie:

3 šťastné vajcia

kvalitný olej (ja som použil slnečnicový)

1 ČL soli

1 ČL citrónovej šťavy

1 ČL horčice (môžete vynechať)

 

Postup:

  1. Do úzkej a vysokej nádoby si rozbijeme vajcia – použijeme 3 žĺtka a 2 bielka
  2. Pridáme soľ, citrónovú šťavu a horčicu a začneme šľahať na takmer najvyšších otáčkach
  3. Po asi 1 minúte začneme pomaly prilievať olej, stále šľaháme (na najvyšších otáčkach)
  4. Olej pridávame dovtedy, kým nezačne emulzia hustnúť
  5. Nečakajte, že majonéza bude tak hustá, ako tá z obchodu!
  6. Prelejte do zaváraninovej nádoby a skladujte v chladničke

TIPY:

  • vajcia sú z voľného chovu (rozdiel v kvalite klietkového a podstielkového chovu je takmer nulový)
  • vajcia z voľného chovu kúpite vo farmárskych obchodov, v Kauflande, Bille a Tescu (aj bio vajcia sú z voľného chovu)
  • pokojne do majonézy pridajte napríklad bylinky, kurkumu či cesnak (podľa toho načo sa chystáte majonézu použiť)

O Lokálžrawetz