Chlieb z makovej múky

Chlieb z makovej múky

Ďalší recept na chlieb – tentokrát jej základ tvorí maková a celozrnná špaldová múka. Pridal som aj čierne uhlie, ktoré dodalo chlebu úžasnú farbu.

 

Ingrediencie:

100 g makovej múky

200 g pšeničnej hladkej múky

200 g špaldovej celozrnnej múky

300 ml vody

1 ČL cukru

25 g čerstvého droždia

2 PL soli

2 ČL čierneho uhlia

 

Postup:

1. Pripravíme si kvások: do vlažnej vody dáme droždie rozdelené na menšie kúsky a cukor

2. Do väčšej misy si pridáme múky a soľ

3. Po cca 5-10 min prilejeme kvások do múk so soľou a vymiešame (robotom to trvá cca 10min)

  • v prípade, že budete cesto spracovávať ručne, pracujte tak, aby ste do neho vmiesili čo najviac vzduchu – vždy je treba cesto natiahnuť a preložiť (Youtube – French Kneading)

4. Zakryjeme fóliou a necháme vykysnúť (cca 30 min)

5. Po prvom vykysnutí vyklopíme na pracovnú dosku a preložíme tak, že spodný okraj cesta preložíme do stredu. To isté urobíme s vrchným okrajom. Celé cesto otočíme o 90° a prekladanie zopakujeme.

6. Opäť necháme kysnúť v miske, ktorú sme opäť zakryli foliou

7. Body 6 a 7 zopakujeme ešte dvakrát

8. Po treťom kysnutí si vypracujeme bochník opäť systémom prekladania okrajov do stredu na želaný tvar – podľa typu ošatky

9. Vložíme do ošatky a necháme opäť vykysnúť na dvojnásobnú veľkosť (správne vykysnuté cesto na chlieb sa po jemnom stlačení prstom pomaly vracia späť – je stále pružné). Ošatku zakryjeme utierkou/fóliou

10. Rúru si zozohrejeme na 230 °C a na spodok vložíme starý plech, na ktorý neskôr nalejeme vodu. Okrem toho už máme v rúre aj plech, na ktorom budeme piecť chlieb (je dôležité, aby sme chlieb sádzali na rozhorúčený plech)

11. Vykysnuté cesto si z ošatky opatrne preklopíme na drevenú dosku. Ostrým nožom si na vrchu vykysnutého cesta narežeme zopár ľubovoľných vzorov (aby mohla para unikať a chlieb nám nepopraskal).

12. Z drevenej dosky ho rýchlym a prudkým pohybom sádžeme na rozhorúčený plech. Rýchlo nalejeme pohár vody na spodný starý plech a rúru zavrieme

13. Pečieme 15 min na 230 °C, potom teplotu znížime na 200 °C a pečieme ešte cca 20 min

14. Hneď po upečení chlieb vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke. Potom zabalíme do utierky/plátna

O Lokálžrawetz