Tento koláč dokonale spája jesenné chute orechov v krehkom ceste s jablkami glazovanými v mede. No a o tej dokonale jemnej čokoládovej plnke ani neviem čo napísať. Jeden z naj koláčov aké som kedy jedol. Vyskúšajte!
Ingrediencie:
cesto:
360 g hladkej múky
180 g masla
140 g práškový cukor
50 g jemne mletých orechov
1 šťastné vajíčko
štipka soli
glazované jablká:
4 jablká/hrušky
100 g medu
čokoládová plnka (creme patissiere):
130 ml mlieka
250 g smotany na šľahanie
160 g mliečnej čokolády
2 šťastné vajíčka
20 g kukuričného škrobu
Postup:
- Zmäknuté maslo zmiešajte so štipkou soli, 90g múky, 1 vajíčkom, práškovým cukrom a mletými orechami
- Keď sa všetky ingrediencie spoja dokopy, pridajte zvyšnú múku a spracujte na hladké cesto
- Zabalte do fólie a dajte na 1 hodinu do chladničky odpočívať
- Pripravte si glazované jablká: jablká umyte, ošúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na mesiačiky. Med si nechajte mierne skaramelizovať na panvici a pridajte k nemu jablká. Nechajte 3 min dusiť, zhruba v strede času ich otočte, aby boli poriadne obalené medom. Odstavte z ohňa, nechajte vychladnúť.
- Pripravte si čokoládovú plnku: V prípade použitia tabuľkovej čokolády, nalámte si ju na menšie kúsky a dajte do misky – roztopte nad vodným kúpelom alebo v mikrovlnke. Mlieko a smotanu dajte variť a v ďalšej miske si do peny vymiešajte vajíčka so škrobom. Keď mliečna zmes zovrie, nalejte z nej trocha do vaječnej zmesi, pomiešajte, a následne nalejte vaječnú zmes do horúcej mliečnej zmesi. Za stáleho miešania varte do zhustnutia. Následne po tretinách za stáleho miešania pridajte k roztopenej čokoláde a nechajte chladnúť.
- Vymastite si formu na koláč maslom
- Vychladnuté cesto si rozvaľkajte zhruba na 3mm, a opatrne preneste do formy. Zo zvyšného cesta si vytvarujte ozdoby, ktoré preneste na plech vystlaný papierom na pečenie
- Dajte piecť do rúry vyhriatej na 150 stupňov Celzia, na 15min
- Upečené ozdoby vyberte, rovnako aj koláč, na ktorý rovnomerne naukladáte jablká a následne zalejete plnkou (lejte pomaly a od stredu)
- Dajte piecť na 20 min pri rovnakej teplote
- Koláč nechajte poriadne vychladnúť (ideálne cez noc) a podávajte
Ahoj, v postupe sú uvedené vajcia ale v surovinách nie.. ako to teda je? 🙂
Do cesta ide jedno vajce, do krému ďalšie dve. Prípadne môžeš pridať iba žĺtka do krému.