Jablkovo-orechový tart

Jablkovo-orechový tart

Tento koláč dokonale spája jesenné chute orechov v krehkom ceste s jablkami glazovanými v mede. No a o tej dokonale jemnej čokoládovej plnke ani neviem čo napísať. Jeden z naj koláčov aké som kedy jedol. Vyskúšajte!

Ingrediencie:

cesto:

360 g hladkej múky

180 g masla

140 g práškový cukor

50 g jemne mletých orechov

1 šťastné vajíčko

štipka soli

glazované jablká:

4 jablká/hrušky

100 g medu

čokoládová plnka (creme patissiere): 

130 ml mlieka

250 g smotany na šľahanie

160 g mliečnej čokolády

2 šťastné vajíčka

20 g kukuričného škrobu

 

Postup:

  1. Zmäknuté maslo zmiešajte so štipkou soli, 90g múky, 1 vajíčkom, práškovým cukrom a mletými orechami
  2. Keď sa všetky ingrediencie spoja dokopy, pridajte zvyšnú múku a spracujte na hladké cesto
  3. Zabalte do fólie a dajte na 1 hodinu do chladničky odpočívať
  4. Pripravte si glazované jablká: jablká umyte, ošúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na mesiačiky. Med si nechajte mierne skaramelizovať na panvici a pridajte k nemu jablká. Nechajte 3 min dusiť, zhruba v strede času ich otočte, aby boli poriadne obalené medom. Odstavte z ohňa, nechajte vychladnúť.
  5. Pripravte si čokoládovú plnku: V prípade použitia tabuľkovej čokolády, nalámte si ju na menšie kúsky a dajte do misky – roztopte nad vodným kúpelom alebo v mikrovlnke. Mlieko a smotanu dajte variť a v ďalšej miske si do peny vymiešajte vajíčka so škrobom. Keď mliečna zmes zovrie, nalejte z nej trocha do vaječnej zmesi, pomiešajte, a následne nalejte vaječnú zmes do horúcej mliečnej zmesi. Za stáleho miešania varte do zhustnutia. Následne po tretinách za stáleho miešania pridajte k roztopenej čokoláde a nechajte chladnúť.
  6. Vymastite si formu na koláč maslom
  7. Vychladnuté cesto si rozvaľkajte zhruba na 3mm, a opatrne preneste do formy. Zo zvyšného cesta si vytvarujte ozdoby, ktoré preneste na plech vystlaný papierom na pečenie
  8. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 150 stupňov Celzia, na 15min
  9. Upečené ozdoby vyberte, rovnako aj koláč, na ktorý rovnomerne naukladáte jablká a následne zalejete plnkou (lejte pomaly a od stredu)
  10. Dajte piecť na 20 min pri rovnakej teplote
  11. Koláč nechajte poriadne vychladnúť (ideálne cez noc) a podávajte

O Lokálžrawetz