Aj Vy máte radi laskonky? Ja veľmi, a konečne som sa rozhodol si ich znova upiecť. A rozhodol som sa pre poctivú čokoládovú plnku, tie maslové mi v laskonkách veľmi nechutia.
Ingrediencie (na 50 ks malých laskoniek):
3 bielka
200 g kryštálového cukru
50 g práškového cukru
50 ml vody
150 g strúhaného a sušeného kokosu (môžte nahradiť aj mletými orechami)
300 g mliečnej čokolády
100 g smotany na šľahanie
50 g masla
Postup:
1. Do dobre odmastenej misy si nachystajte bielka
2. Do malého hrnca si zmiešajte vodu so 150 g kryštálového cukru a dajte variť. Počkajte, až kým sa cukor úplne neroztopí, a keď hmota začne vrieť, počkajte cca 30 sekúnd (aby zmes dosiahla 115 °C – pre presné hodnoty použite kuchynský teplomer)
3. Ako sa varí cukrový sirup, začnite pomaly šľahať bielka. Keď sú už jemne vyšľahané, pridávajte po tretinách cukor a šľahajte takmer do tuha
4. Keď cukrový sirup dosiahol požadovanú teplotu, začnite ho pomaly po okraji misy prilievať k bielkam (stále šľahajte ďalej). Zmes môže priebežne zrednúť, ale pri vysokých otáčkach ju krásne vyšľaháte do tuha
5. Do zmesi vyšľahanej do tuha pridajte kokos/orechy a jemne pomiešajte varechou
6. Predhrejte si rúru na 120 °C a prichystajte si plechy – budete potrebovať 3
7. Na plech položte pečiaci papier, a pomocou formy vytvarujte laskonky (formu položte na plech, na jeden z kratšách okrajov naneste zhruba 1/5 hmoty a špachtlou ju rozotrite. Prebytočnú hmotu vráťte späť do misy. Keď budete mať všetky miesta vo forme zaplnené, pomaly ju začnite od kraja zdvíhať
8. Priložte ju vedľa (mali by sa zmestiť dve na plech) a opakujte postup z bodu 7, až kým neminiete všetku hmotu.
9. Dajte sušiť do rozohriatej rúry – v prípade, že dávte viac plechov naraz, nastavte ohrev aj s ventilátorom.
10. Po 10-tich minútach znížte teplotu na 80 °C a sušte ďalších 30 minút. Vysušené laskonky spoznáte podľa toho, že sú pevné a dajú sa dobre odlepiť z pečiaceho papiera.
11. Počas pečenia si pripravte čokoládový krém. Použite kvalitnú čokoládu, s obsahom kakaového masla, nie s obsahom iných tukov. Ja používam belgickú čokoládu Callebaut.
- ak používate tabuľkovú čokoládu, nalámte si ju na menšie kúsky a dajte do misky
- priveďte smotanu spolu s maslom k varu, ihneď odstavte a zalejte čokoládu
- nechajte bez miešania postáť 2 minúty, následne miešajte až do úplného roztopenia čokolády
- ak sa Vám nepodarilo všetku čokoládu roztopiť, zmes krátko ohrejte v mikrovlnke alebo nad horúcou vodou
- nechajte vychladnúť a dajte do chladničky
12. Čokoládový vychladnutý krém naplňte do vrecúška a pomocou širokej špičky ho naneste na polovicu laskoniek. Druhú polovicu použite na prikrytie krému.
13. Skladujte v chlandičke, odokryté, aby Vám laskonky nezmäkli.
TIPY:
- pokojne použite namiesto mliečnej čokolády aj bielu
- neodporúčam použit horkú čokoládu, nakoľko obsahuje príliš vysoký podiel kakaového masla, takže krém bude príliš tuhý (ak sa ju rozhodnete použiť, skráťte čas tuhnutia krému)
Komentáre 0