Prvé recept z jahôd je tu!
Jahody kupujem výlučne slovenské, pretože len vtedy mám istotu, že sú čerstvé a chutné. Najčastejšie chodím na samozbery – moje obľúbené sú v Dunajskej Lužnej a v Socovciach. Ak nemám čas, čerstvé slovenské jahody sa dajú kúpiť napríklad aj v Lidli (tiež z Dunajskej Lužnej). Ich cena sa v sezóne pohybuje okolo 4€ za 1 kg – ak stoja viac, sú predražené a nekúpim si ich.
Lokálne produkty totiž nemusia byť drahé! Žiaľ, v Bratislave je veľmi silná kúpna sila, a tak si obchodníci pridávajú obrovské marže…
Ingrediencie:
500 g jemný tvaroh (nie hrudkovitý)
150 g krupice (ak chcete zdravšiu verziu, použite špaldovú)
250 g čerstvé jahody (stredne veľké)
Postup:
- Zmiešajte krupicu s tvarohom – v prípade, že zmes sa bude príliš lepiť, pridajte ešte trocha krupice
- Dajte si variť vodu
- Jahody umyte a očistite
- Z cesta si odtŕhajte kúsky s hmotnosťou cca 50-60g a vytvarujte z nich placku, do ktorej následne zabalíte jahodu
- Krátko povarte vo vriacej vode (cca 4-5 min, kým nevyplávajú)
TIPY:
- namiesto krupice môžete použiť aj celozrnnú múku – v tom prípade začnite s trocha menším množstvom (120g)
- guľky nevarte dlho, aby sa vám jahody nerozvarili
- podávajte s roztopeným maslom, makom či orechami – keďže do základu nejde vôbec cukor, ja som si ho pridal do čerstvo zomletého maku

Komentáre 0