Kapustovo-slaninové krupoto

Kapustovo-slaninové krupoto

Varenie z jačmenných krúpov bola u mňa premiéra, a odteraz budú krúpy rozhodne tvoriť podstatnú časť môjho jedálnička. Prečo? Jedlo z nich je extrémne chutné, rýchle a lacné (hodnota jednej porcie je menej ako 1€). Navyše, jačmenné krúpy síce obsahujú lepok, ale okrem toho majú pomerne veľa horčíka, železa a vitamínov skupiny B. A navyše, ide o prirodzene bezmliečne jedlo!

Ingrediencie:

200 g jačmenných krúpov

300 g kyslej kapusty

150 g slaniny

1 cibuľa

Postup:

  1. Krúpy si prepláchneme vo vode a dáme variť (pomer voda : krúpy = 2 : 1) na miernom plameni. Trvá to zhruba 15 minút.
  2. Počas varenia krúpov si nakrájame slaninu a cibuľku a dáme pražiť. Najskôr slaninu, aby pustila trocha tuku, následne pridáme cibuľu a necháme poriadne vypiecť.
  3. Keď sa nám krúpy uvaria, zlejeme prebytočnú vodu a zmiešame so zmesou slaniny a cibule. Pridáme kapustu, a odstavíme z ohňa (varenie ničí vitamín C a fermentujúce mikroorganizmy v kyslej kapuste, a chceme ich tam zachovať čo najviac).
  4. Pridáme sušenú majoránku a podávame.


O Lokálžrawetz