Varenie z jačmenných krúpov bola u mňa premiéra, a odteraz budú krúpy rozhodne tvoriť podstatnú časť môjho jedálnička. Prečo? Jedlo z nich je extrémne chutné, rýchle a lacné (hodnota jednej porcie je menej ako 1€). Navyše, jačmenné krúpy síce obsahujú lepok, ale okrem toho majú pomerne veľa horčíka, železa a vitamínov skupiny B. A navyše, ide o prirodzene bezmliečne jedlo!
Ingrediencie:
200 g jačmenných krúpov
300 g kyslej kapusty
150 g slaniny
1 cibuľa
Postup:
- Krúpy si prepláchneme vo vode a dáme variť (pomer voda : krúpy = 2 : 1) na miernom plameni. Trvá to zhruba 15 minút.
- Počas varenia krúpov si nakrájame slaninu a cibuľku a dáme pražiť. Najskôr slaninu, aby pustila trocha tuku, následne pridáme cibuľu a necháme poriadne vypiecť.
- Keď sa nám krúpy uvaria, zlejeme prebytočnú vodu a zmiešame so zmesou slaniny a cibule. Pridáme kapustu, a odstavíme z ohňa (varenie ničí vitamín C a fermentujúce mikroorganizmy v kyslej kapuste, a chceme ich tam zachovať čo najviac).
- Pridáme sušenú majoránku a podávame.

Komentáre 0