Vegánska polievka z kyslých uhoriek

Vegánska polievka z kyslých uhoriek

Táto pôvodom poľská polievka je jedna veľká dobrota. Jedol som ju prvýkrát na horskej chate na poľskej strane Tatier, a odvtedy som si ju niekoľkokrát uvaril. Ide o jednoduchú a rýchlu polievku, ktorá je na rozdiel od pôvodnej verzie vegánska.

Ingrediencie:

1 väčšia mrkva

2 ks petržlenu

1/4 zeleru

8 ks stredne veľkých kyslých uhoriek (ak nemáte domáce, dajte si pozor na umelé sladidlá!)

2 ks stredne veľkých zemiakov

kôpor

soľ

korenie

olej

Postup:

  1. Nakrájajte si koreňovú zeleninu na približne rovnaké kúsky a opražte ju na oleji cca 5 min.
  2. Zalejte vriacou vodou (ja som pridal cca 1 l) a nechajte variť kým zelenina nezmäkne.
  3. V menšom hrnci si uvarte nakrájané zemiaky.
  4. Nakrájajte/nastrúhajte si uhorky, a predtým, než ich pridáte do polievky si uvarenú zeleninu jemne pomixujte (nie úplne do krémova).
  5. Pridajte uhorky, zemiaky a povarte už iba krátko, aby sa uhorky príliš nerozvarili – mali b byť stále chrumkavé.
  6. Ochuťte soľou, korením a pridajte kôpor. Hneď po pridaná kôpru odstavte z ohňa a podávajte.

O Lokálžrawetz