ÚVOD
Prvá zmienka o nápoji kombucha pochádza zhruba z roku 220 pnl. z Číny. Moja nedávna návšteva Kanady, kde je kombucha extrémne populárna ma doviedla k tomu, že som sa rozhodol pozrieť sa, čo o tomto nápoji vlastne hovorí veda. Pijem ho pravidelne, ale má skutočne nejaký benefit pre moje zdravie? A ako si vlastne vybrať v obchode či dokonca doma vyrobiť kombuchu? Tak to sa všetko dozviete z nasledujúcich riadkov.

ČO JE KOMBUCHA?
Ide o sladený čaj, najčastejšie čierny (ale používa sa aj zelený), ktorý sa kvasením (fermentáciou) premení na lahodný bublinkový nápoj. Do čaju sa pridá kultúra, ktorá sa nazýva „matka“ alebo „scoby“ obsahujúca desiatky druhov prospešných baktérií a kvasiniek. Mikroorganizmy za pár dní premenia cukry v čaji na alkohol a oxid uhličitý, a nápoju dodajú špecifickú chuť. Alkoholu sa ale báť nemusíte, je ho tam naozaj málo. Následne sa zvykne nápoj ešte druhotne ochutiť ovocnou šťavou (tá sa niekedy môže použiť aj namiesto čaju hneď na začiatku). Kombucha je teda ďalšia fermentovaná potravina, a je v rovnakej skupine spolu s kyslou kapustou, kimchi, kvasenou zeleninou či kvasákmi.
ČO HOVORÍ VEDA?
Zatiaľ neexistujú žiadne klinické štúdie o zdravotných benefitoch kombuche na ľudské zdravie. Pokusy sa robili buď in vitro (to znamená „v skúmavke“) alebo na zvieratách, napríklad z potkanoch, myší či dokonca sliepkach a psoch. Kombucha obsahuje látky ako čajové polyfenoly (a z nich oxidáciou vznikajúce flavonoidy a katechíny), fenoly, vlákninu, etanol, niektoré aminokyseliny (napríklad lyzín), minerály (meď, železo, mangán, nikel a zinok), vitamín C, niektoré vitamíny skupiny B, či dokonca hydrolytické enzýmy a antibakteriálne molekuly. Samozrejmosťou sú aj mikroorganizmy, ktoré obohatia našu črevnú mikroflóru.
Štúdie, ukázali potenciál kombuche pri podpore detoxikačnej funkcie pečene, anti-diabetických vlastnostiach, stimulácii imunitného systému, inhibícii a zastavení rozvoja nádorových buniek, prevencii kardiovaskulárnych ochorení, diabetu či neurodegeneratívnych ochorení. Jedna štúdia dokonca ukazuje, že kombucha pomáha pri prevencii a liečbe obezity. Berte tieto výsledky s drobnou rezervou, nakoľko, ako som písal vyššie, chýbajú klinické štúdie na ľuďoch, čo je veľmi podstatná súčasť výskumu. V každom prípade ale výskumy vyzerajú veľmi sľubne. Samotné výskumy vlastností kombuche ukázali jej najväčší antioxidačný potenciál v prípade použitia zeleného čaju. Čas, kedy tekutina fermentuje vplýva pozitívne na obsah polyfenolov a negatívne na obsah flavonoidov.
KOMBUCHA – AKO SI JU VYROBIŤ DOMA?
S kombuchou je to podobne ako s kváskom. Ak sa o ňu poctivo a pravidelne staráte, môžete si z nej opakovane vyrobiť nový a nový nápoj. Na začiatku si zožente „matku“, napríklad z internetu alebo jednoducho tak, že si kúpite nepasterizovanú kombuchu v obchode, a necháte ju v zaváraninovom pohári odstáť na linke zhruba 7 dní. V pohári sa vám vytvorí mazlavá ale hutná hmota – matka. Tú potom len dáte do uvareného a ochuteného čaju, a necháte fermentovať na linke.
KOMBUCHA – KDE KÚPIť?
„Správna“ kombucha nie je pasterizovaná – na obale to je uvedené. Tak ako aj iné nepasterizované výrobky, ani tento nie je vhodný na pravidelné pitie pre malé deti a tehotné ženy. U nás na Slovensku zatiaľ NIE JE žiadny výrobca kombuche, sme odkázaní na import zo zahraničia, či návštevu reštaurácie, kde kombuchu pripravujú. Ja si vždy pochutím na sezónne ochutenej kombuche v Bistronomy.
ZÁVER
Všetky uvedené vedecké články, ktoré sú vlastne sumár mnohých iných vedeckých prác jednoznačne píšu, že kombucha by mala byť súčasť nášho vyváženého jedálnička. Tak čo, pridáte sa do tímu kombucha?
ZDROJE
- Kombucha: a systematic review of the empirical evidence of human health benefit, 2019
- Effect of kombucha intake on the gut microbiota and obesity-related comorbidities: A systematic review, 2021
- Chemical Profile and Antioxidant Activity of the Kombucha Beverage Derived from White, Green, Black and Red Tea, 2020.

Komentáre 0