Úvod
Ešte pred začiatkom leta som v rámci propagácie Degustoria navštívil výnimočnú bratislavskú reštauráciu Bistronomy, a dnes by som vám ju rád konečne predstavil. Možno si poviete, prečo o nich vôbec píšem? Reštaurácií máme predsa veľa, avšak práve táto patrí podľa mňa k najlepším, aké u nás máme. Ak vás zaujíma prečo, čítajte ďalej…
Lokálnosť v Bistronomy
V Bistronomy to nie je len o jedle, ku ktorému sa dostanem o chvíľu, ale aj o ľuďoch, ktorým na zákazníkoch mimoriadne záleží. A mám na mysli naozaj všetkých. Od majiteľov až po tím kuchárov pod vedením skvelého Martina Miklošíka. Filozofia Bistronomy je veľmi podobná tej mojej, pretože nad každým jedlom premýšľajú od začiatku do konca, akurát, že ja to robím doma nad sporákom, zatiaľ čo oni profesionálne Kde zohnať tie najlepšie a najčerstvejšie ingrediencie? Aký nápoj a víno sa k jedlu hodí? Ako jedlo naservírovať na stôl? To sú všetko otázky, ktoré si celý tím pri každom jedle, ktoré mimochodom vydrží na jedálničku len niekoľko dní či týždňov, spoločne kladú. Snažia sa vyberať len tie najlepšie a najčerstvejšie suroviny z regiónu, ktoré v kuchyni pretvoria do jedla, z ktorého máte zážitok. Vyhľadávajú najmä malých producentov a výrobcov, a používajú aj také ingrediencie, ktoré sa vidia v jedlách len málokedy: trebuľka, dula, žihľava, smrčky a mnohé iné. Vždy to závisí od ich sezónnosti.
Ochutnávka jarného menu
Ja som ochutnal ešte ich jarné menu, a prvýkrát som mal na tanieri raviolu plnenú slimákmi, či trebuľkové pyré. Fantastická ryba z Budmeríc s hľuzovkou či špargľa zo Záhoria tiež nechýbali. Jednotlivé chody skvelo dopĺňali naturálne vína zo slovenských a rakúskych viníc, o ktorých som sa porozprával so someliérkou Kikou Kupcovou. Najviac som sa samozrejme tešil na dezert. Jemné tvarohové guľky s perníkovou posýpkou či marakujovo-ananásová mliečna ryža. Oba ma úplne odrovnali, a boli skvelá bodka za všetkými chodmi, ktoré som ochutnal. Veľmi ma potešila aj kombucha, ktorú si v Bistronomy sami vyrábajú. Jej príchute sa tiež menia podľa aktuálnej dostupnosti jednotlivých surovín, a o jej prospešnosti pre naše zdravie a mikrobióm snáď nemusí byť ani reč.
Na záver
Ak zavítate počas leta do Bratislavy na výlet, ale aj ak z Bratislavy ste, určite Bistronomy navštívte. Je to výnimočné miesto, kde budete mať z jedla zážitok, a presne tak to má byť. Nech si vyberiete akékoľvek jedlo, určite vás prekvapí a dostane. Ja som ich veľký fanúšik, a som si istý, že ak sem prídete, tak budete aj vy.
Aktuálne menu
Ich aktuálne menu nájdete priamo TU. Mení sa naozaj často 🙂
Šéfkuchár v Bistronomy – Martin Miklošík Dezert v kombinácii s kombuchou Špargľa zo Záhoria s trebuľkovým pyré Ryba z miestneho rybárstva doplnená hľuzovkou
Komentáre 0