Zaručená tradičná špecialita so 400-ročnou históriou.
Od roku 2012 je táto typická bratislavská dobrota zapísaná do Registra zaručených tradičných špecialít vedeného Európskou komisiu a vyrába sa najmä na západnom Slovensku. Kritériá na Bratislavský rožok sú mimoriadne prísne, a každý z nich musí spĺňať to, že cesto obsahuje aspoň 30% tuku, 40% z hmotnosti rožka musí tvoriť náplň, nesmie obsahovať ŽIADNE konzervačné prípravky a nesmie sa vyrábať na priemyselných linkách. Okrem toho je dôležitý aj tvar – makové v tvare U (podkovy) a orechové v tvare písmena C. Samotný názov s apoužíva zhruba od roku 1912, kedy sa názov mesta Pressburg zmenil na Bratislava. V Rakúsku je zaužívaný názov „Pressburger Kipfel“ a v Maďarsku zasa „Pozsonyi patkó“.
Za to, že táto delikatesa bola zapísaná do registra Európskej komisie, môžeme vďačit najmä Ing. Vojtechovi Szemesovi, CSc. a PaedDr. Jozefovi Horákovi, ktorí prišli s iniciatívou získania ochrannej známky pre tento výrobok. Pán Szemes je zakladateľ pekárenského výskumu na Slovensku a cechmajster Cechu pekárov a cukrárov západného Slovensko a pán Horák je riaditeľ Strednej odbornej školy gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici v Bratislave. Od roku 2007 prebieha každoročne v Inchebe medziárodná súťaž o najlepší Bratislavský rožok.
Ja Vám prinášam tradičný recept v netradičnej, kváskovej, verzii.
Cesto (na 50 ks):
1 PL materského kvásku
375 g hladkej múky
100 ml plnotučného čerstvého mlieka
175 g hrubej múky
310 g masla
60 g cukru
5 g soli
1 ks vajce od šťastnej sliepky
Maková plnka (na 25 ks):
250 g čerstvo pomletého maku
150 g medu
15 g piškótových omrviniek
150 ml čerstvého plnotučného mlieka
20 g masla
15 g domáceho vanilkového cukru
3 štipky mletej škorice
3 štipky citrónovej kôry
Orechová plnka (na 25 ks):
300 g mletých vlašských orechov
150 g medu
15 g piškótových omrviniek
15 g domáceho vanilkového cukru
5 g mletej škorice
100 ml čerstvého plnotučného mlieka
Postup:
1. ROZKVAS: Večer pred pečením si pripravíme rozkvas tak, že zmiešame 1 lyžicu materského kvásku so 100 g hladkej pšeničnej múky a 100 ml mlieka. Necháme pri izbovej teplote vykysnúť.
2. CESTO: Na druhý deň ráno si zmiešame zvyšnú múku (hladkú aj hrubú) so zmäknutým maslom, vajíčkom, cukrom a soľou a nakoniec pridáme vykysnutý rozkvas. Vypracujeme hladké a nelepivé cesto.
3. Necháme zakryté kysnúť pri izbovej teplote 4-5 hodín.
4. MAKOVÁ plnka: Mak si pomelieme a do stredne veľkého hrnca dáme variť mlieko s medom a maslom – miešame, aby neprihorelo. K maku si pridáme piškótového omrvinky a vsypeme do horúceho mlieka. Varíme a miešame ďalej, až kým nám nevznikne hustá hmota. Tesne pred odstavením pridáme citrónovú kôru, vanilkový cukor a škoricu. Zmes necháme poriadne vychladnúť.
5. ORECHOVÁ plnka: Čerstvo pomleté orechy si zmiešame so škoricou, vanilkovým cukrom a piškótovými omrvinkami. V hrnci zohrejeme mlieko a med. Keď je tekúta zmes horúca, odstavíme a zalejeme ňou suchú orechovú zmes. Necháme poriadne vychladnúť.
6. Vykysnuté cesto si rozdelíme na 50 ks približne rovnakých dielov (jeden by mal vážiť cca 22 g) a vyformujeme z nich gulôčky, ktoré necháme ešte cca 30 minút na linke zakryté odpočívať.
7. Z vychladnutých zmesí si nachystáme rovnako veľké (cca 23 g) gulôčky, ktoré vyformujeme do šulčekov a nimi budeme plniť cesto.
8. Gulôčku z cesta si rozvaľkáme na ovál vo veľkosti 10-12 cm a do stredu položíme makový alebo orechový šulček. Cesto spojíme a okraje k sebe poriadne popritláčame. Rukou vyformujeme šúľanec, ktorý následne podľa plnky stočíme. Pravé Bratislavské rožky s orechovou náplňou majú tvar písmena C, a tie s makovou náplňou zasa tvar písmena U či podkopy.
9. Položíme na papier na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a necháme schnúť cca 20-30 minút. Následne znova potrieme, a necháme ešte 30 minút kysnúť.
10. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C, cca 15 minút.


A tých 60g cukru ide už do rozkvasu alebo až do cesta?
Kamil, cukor ide do cesta, nie do rozkvasu – tato informacia mi chybala v postupe, ospravedlnujem sa. Uz som ju tam doplnil 🙂
Dakujem, podarili sa. Su bozske!?
To sa velmi tesim 🙂 Tusim si ich spravim znova aj ja, narobili ste mi chute 🙂
Prosím Vás tie omrvinky s piskot to si len rozmrvíme v rukách? Alebo existuje niečo také na predaj? Ďakujem za odpoveď
Mila Anita, ano. Ja som na rozmrvenie pouzival elektricky sekac na orechy, aby boli jemne. Ale pokojne ich mozete dat do sacku, ten zabalit do utierky a valcekom na cesto poriadne pobuchat. V obchode som taketo orechove omrvinky nevidel. Dufam, ze Vam rozky budu chutit 🙂
Pravé pečiem. Super recept, jednoduchý. Múku som vymenil za špaldovú ( hladkú a polohrubú ).
To sa velmi tesim 🙂 Dobru chut.