Marinovaná jahňacina s pyré z koreňovej zeleniny

Marinovaná jahňacina s pyré z koreňovej zeleniny

Ako som na svojich stránkach už niekoškokrát spomínal , jahňacina patrí medzi najzdravšie druhy mäsa. Napriek tomu je u nás doslova nepopulárna. Napriek tomu je delikátna, a rozhodne stojí za to ju zaradiť do jedálnička.

Ingrediencie:

400 g jahňacieho stehna

3 ks mrkvy

2 ks petržlenu

polovica menšiho zeleru

500 ml červeného vína

2 vetvičky rozmarínuP

soľ

korenie

Postup:

  1. Večer pred prípravou si namarinujte mäso. Do misky si dajte plát jahňacieho stehna, pridajte vetvičky rozmarínu, následne ďalší plátok mása, zasa rozmarín a nakoniec zalejte červeným vínom.
  2. Na druhý deň si dajte na stredne veľký plech na krúžky nakrájanú koreňovú zeleninu a rozmarín.
  3. Mäso vyberte z vína, dôkladne z neho odstráňte všetok rozmarín a rozpálte si panvicu. Mäso poriadne osoľte a okoreňte a z každej strany na sucho opražte.
  4. Opražené mäso dajte na koreňovú zeleninu, a zalejte cca 300 ml vína.
  5. Dajte piecť na 180 °C na cca 45 minút. Ja som piekol so zapnutou parou, aby sa mäso a zelenina nevysušili. Ak takú možnosť nemáte, plech zakryte alobalom.
  6. Zo zvyšného vína si môžete spraviť omáčku tak, že ho na panvici s výpekom z mäsa zredukujete. Nakoniec môžete pridať 50 g masla na zjemnenie.
  7. Po 45-tich minútach vyberte plech z rúry a zeleninu spolu s rozmarínom poriadne rozmixujte.
  8. Na tanier si najskôr dajte pyré z koreňovej zeleniny, na to položte jahňacinu a prelejte omáčkou.

O Lokálžrawetz