Aj pletienky ma vždy lákalo vyskúšať. A tuje výsledok? Nebol som si istý, ako šošovicová múka ovplyvní kysnutie a nadýchanosť pletienky, ale dopadlo to veľmi dobre. Pletienky sú stále nadýchané a jemné, a navyše obsahujú viac bielkovín. A sú zo slovenských surovín 🙂
Ingrediencie:
350 g pšeničnej hladkej múky
150 g šošovicovej múky
6 g sušeného droždia (alebo 20 g čerstvého)
1 čajová lyžička cukru
2 čajové lyžičky soli
hrsť maku
50 g tuku (masť/maslo/olej)
250 ml vlažnej vody
Postup:
- Vo vlažnej vode si rozmiešajte sušené droždie.
- Do veľkej misy si preosejte obe múky, pridajte soľ, cukor, a tuk. Následne pridajte vodu s droždím.
- Poriadne, aspoň 10 minút, miešajte – ja som na to použil mixér.
- Nechajte dve hodiny vykysnúť na teplom mieste, prípadne cez noc v chladničke.
- Cesto rozdeľte na 7-8 rovnakých dieloch a z každého vytvarujte malý bochník.
- Podklad, na ktorom budete vaľkať, nemusíte pomúčiť, pretože cesto sa vôbec nelepí. Každý bochník rukami vyvaľkajte na valec spriemerom zhruba 1,5cm.
- Pletienky robte z jedného prameňa podľa nasledujúceho obrázka

8. Preneste na plech, a zakryté nechajte kysnúť 30-45 minút. Tesne pred pečením pletienky potrite alebo pokropte vodou a posypte makom.
9. Pečte na 220 °C so záparou (pri vkladaní pletienok do rúry nalejte na spodok rúky do starého plechu pohár vody a ihneď zavrite) cca 15 minút. Ak pečiete viac plechov naraz, ako ja, zapnite v rúre aj ventilátor.
10. Nechajte vychladnúť a podávajte.

Komentáre 0