Pletienky so šošovicovou múkou

Pletienky so šošovicovou múkou

Aj pletienky ma vždy lákalo vyskúšať. A tuje výsledok? Nebol som si istý, ako šošovicová múka ovplyvní kysnutie a nadýchanosť pletienky, ale dopadlo to veľmi dobre. Pletienky sú stále nadýchané a jemné, a navyše obsahujú viac bielkovín. A sú zo slovenských surovín 🙂

Ingrediencie:

350 g pšeničnej hladkej múky

150 g šošovicovej múky

6 g sušeného droždia (alebo 20 g čerstvého)

1 čajová lyžička cukru

2 čajové lyžičky soli

hrsť maku

50 g tuku (masť/maslo/olej)

250 ml vlažnej vody

Postup:

  1. Vo vlažnej vode si rozmiešajte sušené droždie.
  2. Do veľkej misy si preosejte obe múky, pridajte soľ, cukor, a tuk. Následne pridajte vodu s droždím.
  3. Poriadne, aspoň 10 minút, miešajte – ja som na to použil mixér.
  4. Nechajte dve hodiny vykysnúť na teplom mieste, prípadne cez noc v chladničke.
  5. Cesto rozdeľte na 7-8 rovnakých dieloch a z každého vytvarujte malý bochník.
  6. Podklad, na ktorom budete vaľkať, nemusíte pomúčiť, pretože cesto sa vôbec nelepí. Každý bochník rukami vyvaľkajte na valec spriemerom zhruba 1,5cm.
  7. Pletienky robte z jedného prameňa podľa nasledujúceho obrázka
Upravené podľa: https://www.youtube.com/watch?v=NuQiuWMSmpM

8. Preneste na plech, a zakryté nechajte kysnúť 30-45 minút. Tesne pred pečením pletienky potrite alebo pokropte vodou a posypte makom.

9. Pečte na 220 °C so záparou (pri vkladaní pletienok do rúry nalejte na spodok rúky do starého plechu pohár vody a ihneď zavrite) cca 15 minút. Ak pečiete viac plechov naraz, ako ja, zapnite v rúre aj ventilátor.

10. Nechajte vychladnúť a podávajte.


O Lokálžrawetz