Ľanové rožky s jednozrnkou

Ľanové rožky s jednozrnkou

Urobiť je doma rožky je tak strašne jednoduché. A ja som sa k tomu dostal až teraz. Veľmi jednoducho si ich viete pripraviť aj v bezmliečnej verzii, všetko závisí od toho, aký použijete tuk. Štandardne ide do rožkov masť, ktorý som použil aj ja. V prípade, že ich chcete vegánske, nahraďte masť kvalitným slnečnicovým olejom. Mať čerstvé rožky cez víkend na raňajky je úžasné 🙂

Ingrediencie:

350 g pšeničnej hladkej múky

150 g múky z jednozrnky (celozrnná)

6 g sušeného droždia (alebo 20 g čerstvého)

1 čajová lyžička cukru

2 čajové lyžičky soli

hrsť ľanových semiečok

50 g tuku (masť/maslo/olej)

250 ml vlažnej vody

Postup:

  1. Vo vlažnej vode si rozmiešajte sušené droždie.
  2. Do veľkej misy si preosejte obe múky, pridajte soľ, cukor, ľanové semiačka a tuk. Následne pridajte vodu s droždím.
  3. Poriadne, aspoň 10 minút, miešajte – ja som na to použil mixér.
  4. Nechajte dve hodiny vykysnúť na teplom mieste, prípadne cez noc v chladničke.
  5. Cesto rozdeľte na 11 rovnakých dieloch a z každého vytvarujte malý bochník.
  6. Podklad, na ktorom budete vaľkať, nemusíte pomúčiť, pretože cesto sa vôbec nelepí. Každý bochník vyvaľkajte do tvaru trojuholníka.
  7. Rožky vytvarujete tak, že trojuholník začnete od širšej strany (oproti špicu) na tesno rolovať. Pridržiavajte pri tom konce, aby sa vám rožok pekne vytvaroval.
  8. Preneste na plech, a zakryté nechajte kysnúť 30-45 minút. Tesne pred pečením rožky potrite alebo pokropte vodou.
  9. Pečte na 220 °C so záparou (pri vkladaní rožkov do rúry nalejte na spodok rúky do starého plechu pohár vody a ihneď zavrite) cca 15 minút. Ak pečiete viac plechov naraz, ako ja, zapnite v rúre aj ventilátor.
  10. Nechajte vychladnúť a podávajte.

O Lokálžrawetz