Urobiť je doma rožky je tak strašne jednoduché. A ja som sa k tomu dostal až teraz. Veľmi jednoducho si ich viete pripraviť aj v bezmliečnej verzii, všetko závisí od toho, aký použijete tuk. Štandardne ide do rožkov masť, ktorý som použil aj ja. V prípade, že ich chcete vegánske, nahraďte masť kvalitným slnečnicovým olejom. Mať čerstvé rožky cez víkend na raňajky je úžasné 🙂
Ingrediencie:
350 g pšeničnej hladkej múky
150 g múky z jednozrnky (celozrnná)
6 g sušeného droždia (alebo 20 g čerstvého)
1 čajová lyžička cukru
2 čajové lyžičky soli
hrsť ľanových semiečok
50 g tuku (masť/maslo/olej)
250 ml vlažnej vody
Postup:
- Vo vlažnej vode si rozmiešajte sušené droždie.
- Do veľkej misy si preosejte obe múky, pridajte soľ, cukor, ľanové semiačka a tuk. Následne pridajte vodu s droždím.
- Poriadne, aspoň 10 minút, miešajte – ja som na to použil mixér.
- Nechajte dve hodiny vykysnúť na teplom mieste, prípadne cez noc v chladničke.
- Cesto rozdeľte na 11 rovnakých dieloch a z každého vytvarujte malý bochník.
- Podklad, na ktorom budete vaľkať, nemusíte pomúčiť, pretože cesto sa vôbec nelepí. Každý bochník vyvaľkajte do tvaru trojuholníka.
- Rožky vytvarujete tak, že trojuholník začnete od širšej strany (oproti špicu) na tesno rolovať. Pridržiavajte pri tom konce, aby sa vám rožok pekne vytvaroval.
- Preneste na plech, a zakryté nechajte kysnúť 30-45 minút. Tesne pred pečením rožky potrite alebo pokropte vodou.
- Pečte na 220 °C so záparou (pri vkladaní rožkov do rúry nalejte na spodok rúky do starého plechu pohár vody a ihneď zavrite) cca 15 minút. Ak pečiete viac plechov naraz, ako ja, zapnite v rúre aj ventilátor.
- Nechajte vychladnúť a podávajte.

Komentáre 0