Poctivý tvarohový dezert

Poctivý tvarohový dezert

Vedecká štúdia z roku 2007, ktorá sledovala stravovacie návyky tisíc žiakov základných škôl na Slovensku v rôznych regionoch, priniesla zaujímavé (a v niektorých prípadoch znepokojujúce) výsledky:

61,7% detí raňajkuje pravidelne
17,2% detí neraňajkuje vôbec!
98,2% detí konzumuje desiatu

so stúpajúcim vekom dieťaťa sa znižuje konzumácia ovocia a narastá konzumácia jedál z bufetu
deti konzumujú nedostatočný príjem mliečnych výrobkov (mlieko a mliečne výrobky sú u detí najvýznamnejší zdroj vápnika, ktorý je pre ich správny rast a vývin extrémne dôležitý)
deti, ktoré vynechávajú raňajky majú podľa štúdií vyššie sklony k obezite
deti, ktoré majú pravidelné raňajky majú lepšie pamäťové schopnosti

Zdroj: Nové trendy vo výžive detí, 2008.

A tak sa recepty budú v blízkej dobe budú zameriavať na kvalitné a lokálne raňajky/desiate nie len pre deti, ale aj pre dospelých. A tu je prvý z nich, extra rýchly a extra chutný.

 

Ingrediencie (na 2 porcie):

200 g jemného tvarohu (ja som použil odtučnený)

60 g smotany na šľahanie

na ochutenie:

kakao

trstinový cukor

sušené ovocie bez cukru

orechy

celozrnné špaldové vločky

 

Postup:

1. Vyšľahajte si šľahačku a následne ju pridajte k jemnému tvarohu – zamiešajte jemne vareškou

2. Ja som si pripravil dva druhy dezertu: biely a kakaový. Kakaový som osladil trstinovým cukrom, biely dezert som osladil kokosovým nektárom, ktorý som pridal ako ďalšiu vrstvu

3. Navrstvite do skleného uzátvarateľného pohára tak, že najskôr dáte tvarohový dezert, následne orechy/sušené ovocie, celozrnné špaldové vločky a medzi to môžete pridať tekúte sladidlo (med/agávový sirup/kokosový nektár)

 

Kombinácia chutí, ovocia, sladidiel je nekonečná – nebojte sa experimentovať, ladiť chute, a vyladiť si tento dezert tak, aby bol pre vás dokonalý.

 

 

O Lokálžrawetz