Ako chutí Maroko?

Ako chutí Maroko?

Čo si predstavíte, keď sa povie Maroko? Ja som si okrem pohoria Atlas a Sahary nepredstavoval takmer nič iné. Nepoznal som typické marocké špeciality, a o to viac ma prekvapili jedlá, ktoré Maroko ponúka. Na konci článku je video, v ktorom je prehľad najzaujímavejších momentov spojených s jedlom.

 

Najtypickejšie marocké jedlo je pravdepobne „tagine“. Toto jedlo je typické tým, že sa podáva na hlinenom tanieri, ktorý je zakrytý druhou, tiež hlinenou časťou, v tvare ihlanu. Je mnoho druhov mäsa, ktoré môže tagine obsahovať, najtypickejšie mäso Maroka je však jahňa. Samozrejme, existuje aj vegetariánska verzia – s tekvicou. Najchutnejšia verzia, ktorú som ochutnal bola kombinácia olív a nakladaných citrónov.

Typickými surovami Maroka sú olivy, ktoré dostanete bežne v reštaurácii ako malé predjedlo, a predávajú ich na trhoch. Najlepší výber olív je na malom trhu na koncí hlavného námestia v Marakéši – všetky druhy môžete ochutnať.

V čase, keď som navštívil Maroko, bola sezóna granátového jablka a pomarančov, a džúsy z nich predávali na každom rohu. Nenechajte sa oklamať predavačmi na hlavnom námestí El Fna v Marakéší, ktorí ponúkajú pomarančovú šťavu za 4 dirhamy – je totiž riedená. Dajte si námahu a pohľadajte predajcov, ktorí pomaranče odšťavia priamo pred vami. Plný pohár šťavy z granátového jablka či pomarančov je to najlepšie čo môže byť 🙂 Okrem toho bola bežne dostupná aj opuncia – plod kaktusu. Jeho vnútro tvorí ružovo-oranžová dužina s jadierkami, ktorá je jemne sladká a šťavnatá.

 

Veľa malých predajcov vo viacerých mestách ponúkalo varený cícer či bôb. Za cenu 15/20 dirhamov ste dostali papierový kornút plný tejto strukoviny ochutenej soľou či čili. Zdravý a výživný snack, ktorý stojí za ochutnanie.

Z lokálnej kuchyne mi najviac chutil ich najtypickejší drink – marocký mätový čaj. Dostali sme ho na privítanie hneď na začiatku v hoteli, a pil som ho často aj v reštauráciách. Ide o silný výluh z mäty, ktorý sa podáva v typickej striebornej nádobe, kde sa bylina lúhuje. Podáva sa sladený, pretože vďaka obrovskému množstvu mäty v nádobe je nesladený čaj extrémne horký. Pije sa z malých sklenených pohárov.

Asi najvzácnejšia komodita, ktorá preslávila Maroko po celom svete je arganový olej. Arganové orechy rastú na stromoch, ktoré sú enedické, a rastú iba v Maroku – najmä pri pobreží Atlantického oceánu. Zbierajú a spracovávajú sa prevažne ručne a olej sa používa buď v kuchyni alebo v kozmetike. Kuchynský olej sa vyrába z pražených orechov, kozmetický z nepražených. Na výrobe a spracovávaní oleja sa podieľajú iba ženy. Malá fľaštička arganového oleja stojí cca 10€ – je dôležité si dať pozor na to, kde ho kupujete, pretože sa často mieša aj s inými olejmi. Ide o jeden z najzdravších olejov na svete, pretože obsahuje veľa nenasýtených mastných kyselín, vitamínu E a antioxidantov. Mnohé štúdie ukázali, že je dokonca zdravší ako olivový olej. Samozrejme, používa sa v studenej kuchyni.

No a aby som nezabudol – medzi sladké jedlá typické pre Maroko patrí aj „pastilla“, ktorá je plnená mäsom – ja som vyškúšal túto placku plnenú holubím mäsom, pretože to je pre tento typ jedla najtypickejšie, a bol som veľmi zaskočený kombináciou holubieho mäsa, škorice a cukru.

Medzi ďalšie typické marocké jedlá patrí kus-kus, ďatle či polievka „harira“, ktorá je z rôznych druhov strukovín. Veľa jedla je sezónneho – my sme napríklad na čerstvé ďatle vôbec nenarazili, pretože nebola ich sezóna. Marocká kuchyňa je jedna z najviac lokálnych na svete – využíva výlučne lokálne suroviny, ktoré pochádzajú z okolitých polí či pastvín. Zvieratá sa pasú v horách či na lúkach a ovocie dozrieva na stromoch, nie v kamiónoch. Napriek tomu mi marocká kuchyňa úplne neučarovala 🙂

https://www.facebook.com/119341448928561/posts/260963808099657/

 

 

O Lokálžrawetz