Fašiangové tvarohové šišky

Fašiangové tvarohové šišky

Vždy, keď sme mali rodinnú oslavu a stretli sme sa u starých rodičov, na stole nás čakali šišky s jahodovou penou. Tie šišky som vždy jedol najmä kvôli tej pene, ktorú som zbožňoval 🙂 Ďakujem mojej kolegyni Mirke z Egreše Bakery za pomoc a inšpiráciu.

Ingrediencie:

500 g polohrubej múky

500 g tvarohu (ja som použil jemný)

2 čajové lyžičky sódy bikarbóny

225 g práškového cukru

6 šťastných vajíčok

citrónová kôra z 1 citróna

300 g malín/jahôd (prípadne použite hustý džem)

olej na vyprážanie

Postup:

  1. Pripravte si cesto tak, že zmiešate tvaroh, múku, 4 vajíčka, citrónovú kôru, 25 g práškového cukru a sódu bikarbónu. Miešajte čo najmenej, iba dovtedy kým sa vám ingrediencie nespoja.
  2. Cesto nechajte odležať pri izbovej teplote.
  3. Pripravte si bielkovú penu. Pripravte si vodný kúpel, a umiestnite nad neho misku, kde budete šľahať bielka.
  4. Zašnite šľahať, a keď sa vám začnú tvoriť špičky, postupne pridávajte cukor, až kým nevyšľaháte hustý sneh. Nakoniec pridajte džem.
  5. (V prípade, že používate čerstvé/mrazené maliny/jahody, odporúčam ich najskôr uvariť na hustejšiu zmes. Prípadne môžete zmes rozmixovať a prepasírovať.)
  6. Odležané cesto si rozvaľkajte na zhruba 0,5 cm hrubý plát a vykrajujte šišky želanej veľkosti.
  7. Vyprázajte v oleji.
  8. (ALTERNATÍVA: pokojne šišky namiesto oleja upečte v rúre. Nebudú síce také nadýchané, ako z oleja, ale budú stále chutné. V tomto prípade odporúčam použiť aj parný režim. Režim pečenie: 200 °C, cca 20 minút.)
  9. Vyšľahaný sneh nastriekajte na šišky a dozdobte ovocím.

O Lokálžrawetz