Keď už nemôžem cestovať, tak si pripomeniem aspoň môj dávnejší víkendový výlet do Ruska, kde som sa veru miestnych koláčov nevedel dojesť. Môj najobľúbenejší bol medovik. A ja som ho konečne urobil aj doma. Je to pomerne jednoduchý recept, ktorý má ale pomerne pracnú časť – vytvorenie medových plátov. Avšak, rozhodne to stojí za to.
Ingrediencie:
na medové pláty:
450 g hladkej múky (ja som použil mix: 100 g celozrnnej špaldovej, zvyšok pšeničná)
50 g bravčovej masti
1 vajíčko
100 g práškového cukru
2 a pol PL mlieka
4 a pol PL medu
1 lyžičku sódy bikarbóny
krém:
500 g mascarpone (alebo jemného tvarohu)
300 ml smotany na šľahanie
50-100 g práškového cukru (alebo 2 kopcovité PL slaného karamelu)
Postup:
- Do hrnca si dajte mlieko, med, sódu bikarbónu, cukor a masť a dajte zohriať. Zmes nechajte 2-3 minúty variť, aby skaramelizovala. Stále miešajte. Odstavte a nechajte vychladnúť.
- Do teplej zmesi za stáleho miešania pridajte vajíčko.
- Náslene do teplej zmesi pridajte múku, a vypracujte cesto.
- Cesto rozdeľte na 8 častí (mne vyšla na jednu časť hmotnosť zhruba 90 g) a medzi dvomi papiermi na pečenie vyvaľkajte kruh. Podľa taniera alebo tortovej formy (ja som použil formu s priemerom 20 cm) vyrežte presný kruh. Odrezky si nechajte a upečte ich s posledným plátom, budete ich potrebovať!
- Pláty popichajte vidličkou a dajte piecť na 170 °C do zlatohneda (cca 4 minúty).
- Po upečení nechajte vychladnúť zaťažené, aby pláty ostali pekne rovné. Odrezky dajte do mixéra a rozmixujte.
- Pripravte si krém: do studenej misy si dajte všetky (studené) ingrediencie a vyšľachajte na stredne hustý krém. Naplňte nimi jednotlivé pláty, kúsok si odložte na boky, kde tiež naneste krém. Na povrch naneste rozmixované medové pláty a dajte do chladničky. Konzumujte po 12-tich hodinách, pláty krásne zmäknú.
Komentáre 0