Tradičný ruský medovik

Tradičný ruský medovik

Keď už nemôžem cestovať, tak si pripomeniem aspoň môj dávnejší víkendový výlet do Ruska, kde som sa veru miestnych koláčov nevedel dojesť. Môj najobľúbenejší bol medovik. A ja som ho konečne urobil aj doma. Je to pomerne jednoduchý recept, ktorý má ale pomerne pracnú časť – vytvorenie medových plátov. Avšak, rozhodne to stojí za to.

Ingrediencie:

na medové pláty:

450 g hladkej múky (ja som použil mix: 100 g celozrnnej špaldovej, zvyšok pšeničná)

50 g bravčovej masti

1 vajíčko

100 g práškového cukru

2 a pol PL mlieka

4 a pol PL medu

1 lyžičku sódy bikarbóny

krém:

500 g mascarpone (alebo jemného tvarohu)

300 ml smotany na šľahanie

50-100 g práškového cukru (alebo 2 kopcovité PL slaného karamelu)

Postup:

  1. Do hrnca si dajte mlieko, med, sódu bikarbónu, cukor a masť a dajte zohriať. Zmes nechajte 2-3 minúty variť, aby skaramelizovala. Stále miešajte. Odstavte a nechajte vychladnúť.
  2. Do teplej zmesi za stáleho miešania pridajte vajíčko.
  3. Náslene do teplej zmesi pridajte múku, a vypracujte cesto.
  4. Cesto rozdeľte na 8 častí (mne vyšla na jednu časť hmotnosť zhruba 90 g) a medzi dvomi papiermi na pečenie vyvaľkajte kruh. Podľa taniera alebo tortovej formy (ja som použil formu s priemerom 20 cm) vyrežte presný kruh. Odrezky si nechajte a upečte ich s posledným plátom, budete ich potrebovať!
  5. Pláty popichajte vidličkou a dajte piecť na 170 °C do zlatohneda (cca 4 minúty).
  6. Po upečení nechajte vychladnúť zaťažené, aby pláty ostali pekne rovné. Odrezky dajte do mixéra a rozmixujte.
  7. Pripravte si krém: do studenej misy si dajte všetky (studené) ingrediencie a vyšľachajte na stredne hustý krém. Naplňte nimi jednotlivé pláty, kúsok si odložte na boky, kde tiež naneste krém. Na povrch naneste rozmixované medové pláty a dajte do chladničky. Konzumujte po 12-tich hodinách, pláty krásne zmäknú.

O Lokálžrawetz