Na návšteve v Hany Ulič

Na návšteve v Hany Ulič

Pri mojich potulkách po zaujímavých farmách a výrobniach som sa vybral aj na úplný východ Slovenska, do nádhernej a málo navštevovanej oblasti Polonín. Nie je tam len nádherná príroda, ale aj veľmi zaujímavé miesta, ktoré nadväzujú na dlhoročné tradície regiónu. V dedine Ulič som navštívil výrobu pirohov Hany ulič, kde vyrábajú aj slávne tatarčane pirohy.

Kto stojí za značkou Hany Ulič?

Vo výrobni Hany Ulič ma privítali jej dve zakladateľky, dámy Nadia Kovalová (vpravo) a Anka Kušnírová. Už niekoľko rokov tu podľa ich rodinného receptu vyrábajú špecialitu – tatarčane pirohy, ktorá má v tomto regióne tradíciu. Sú to pirohy, ktoré obsahujú pohánkovú  múku, ktorú miestni nevolajú inak ako „tatarka“. V oblasti Polonín sa totiž na svahoch okolitých kopcov pestuje už desiatky rokov, a aj dnes je tu ešte stále pár pestovateľov. Poďte sa so mnou pozrieť do zákulisia výroby tatarčanych pirohov do rodinného podniku Hany Ulič.

Dámy Nadia a Anka sú sestry, ktoré Hany Ulič založili, a dnes už pomaly preberá vedenie firmy ich rodina. Obe dokonale poznajú región, a vo svojom podniku zamestnávajú niekoľko miestnych obyvateľov.

Tatarčana múka

Tatarčana alebo aj pohánková múka tvorí dôležitú súčasť tejto miestnej špeciality. Pochádza od miestneho pestovateľa, ktorý múku aj melie. Presne tak, aby bola vhodná aj do Uličských pirohov. Všimnite si, aká  je tmavá. Takúto múku bežne v obchode nezoženiete. Melie sa totiž celé zrno, aj s obalom, ktorý múke dodáva typickú tmavú farbu (pretože sa melie celé zrno aj s tmavým obalom).

Rodinný recept

Takmer každá rodina má na tatarčane pirohy svoj recept. A majú ho aj tu, v Uliči. Presné zloženie cesta si chránia, ale ide o kombináciu tatarčanej a pšeničnej múky, ku ktorým sa pridávajú ďalšie ingrediencie. Po spracovaní sa cesto nechá odležať a pomocou poloautomatického stroja sa rozváľa.

Drvivá väčšina výroby prebieha ručne – aj samotné krájanie cesta. Najskôr sa vytvoria dlhé obdĺžniky, ktoré sa ďalej krájajú na štvorce. Žiadne pirohy by neboli pirohy bez svojej plnky, ani tie tatarčane. Vyrábajú sa na slano, napríklad tvarohové, kapustové alebo bryndzovo-zemiakové, ale aj na sladko, napríklad slivkové, ktoré sa práve počas mojej návštevy vyrábali. Aj samotné plnenie prebieha ručne.

Po pridaní plnky sa každý jeden kúsok cesta musí zobrať do ruky, aby sa z neho vytvaroval typický tvar. Miestnym dámam išla práca naozaj od ruky, a mne sa ani raz nepodarilo ich ruky odfotiť ostro ? Išlo im to totiž naozaj veľmi rýchlo! Po naplnení sa pirohy poukladajú na tácky, a nechajú sa rýchlo zmrznúť. Až potom sa zabalia. Tým sa zabezpečí to, že sa nezlepia.

Počas mojej letnej návštevy boli na prázdninách aj vnúčatá zakladateliek Hany Ulič, a ako mi povedali, už sa čo to z výroby priučili. Nuž, vyzerá to tak, že tu vyrastá nová generácia, vďaka ktorej si tento pôvodom Rusínsky poklad – tatarčane pirohy, budeme môcť ešte dlho vychutnávať. Dobrú chuť!

Kde kúpiť?

Pirohy Hany Ulič kúpite priamo na mieste. Pozrite do mojej mapy TU pre presnú lokalitu. Informácie o pohánkovej múke a ceny produktov nájdete priamo na ich stránke TU.

O Lokálžrawetz