Tak na túto dovolenku som sa nesmierne tešil, najmä preto, že to bola moja prvá na južnú pologuľu 🙂 Pri cestovaní sa okrem zážitkov teším aj na objavovanie miestnych chutí, a tak sa v tomto príspevku dočítate viac o tom, ako Indonézia chutí.
Indonézia je tvorená stovkami ostrov, a každý z nich je typický úplne iným jedlom a koreninami, vždy podľa toho, čo sa na nich pestuje. Ja som pri potulkách Indonéziou navštívil Jávu, Bali, Lombok, Flores a Komodo.
Jednou vecou som si však bol istý, a tou boli čerstvé kokosové orechy 🙂 Milujem ich! Je to najzdravší a najchutnejší nápoj na svete. Prečo? Ide o nápoj, ktorý dodáva bunkám vodu a navyše obsahuje veľa vitamínov a minerálov. Je bez cukru, a než sa dostane dovnútra orecha z pôdy, je niekoľko násobne prefiltrovaná cez jednotlivé rastlinné pletivá. Hovorí sa, že počas vojny USA a Vietnamu ich vojaci používali namiesto krvných transfúzií. Samozrejme, kokosová voda nemá zloženie ako krv, ale jej zloženie je podobné ako zloženie krvnej plazmy. V Thajsku či na Filipínach stojí kokosový orech cca 1€, v Indonézii cca 0,7€. Na Slovensku a v Českej Republike je mnoho firiem, ktoré ponúkajú viac či menej upravenú vodu z kokosových orechov, ktorú predávajú v plechovkách, AVŠAK všetko je pasterizované, čo znižuje kvalitu vody.
Indonézia vo veľkom obchoduje s morskými plodmi a rybami, napriek tomu som sa snažil nájsť miesta, kde sa ryby lovia udržateľným spôsobom (rybármi v malých množstvách), a tak som si ryby aj doprial. Najčastejšie som jedol tuniaka či barakudu, na výlete v Komodskom národnom parku som jedol aj krevety.
V Indonézii existujú dve kategórie reštaurácií: pre turistov a pre miestnych. Miestne reštaurácie sa volajú „warung“, a pripravujú v nich tradičné jedlá, väčšina z nich sú vyprážané. Dve najčastejšie a najchutnejšie, na ktorých som si vždy pochutil bol NASI GORENG a SATAY. Nasi goreng je vlastne vyprážaná ryža so zeleninou a vajcom a satay je najčastejšie kuracie mäso na paličke, ktoré je ugrilované. Najčastejšie sa podáva s famóznou arašidovou omáčkou, ktorá je sladká. Ako príloha sa podáva samozrejme ryža, ktorá sa vo veľkom v Indonézii pestuje.
Neodmysliteľnú súčasť mojej stravy v Indonézii tvorilo ovocie. Indonézia je plná chutného a fantastického ovocia. Medzi najznámejšie patrí durian, jack-fruit, banány, marakuja, melón, papája či ananás. Moje najobľúbenejšie sú marakuja či ananás. Pri návšteve bio farmy pri Ubude (ostrov Bali), som prvýkrát videl aj ako marakuja rastie.
Indonézia je aj veľký pestovateľ kakaových bôbov, z ktorých sa na mnohých miestach vyrába čokoláda či kakao. Chuť horúceho kakaa z miestnych kakaových bôboch bola naozaj nezabudnuteľná 🙂
Ostrovy Jáva či Flores sú známe aj pestovaním kávy. Na Bali zasa takmer všade zoženiete cibetkovú kávu, ktorá patrí medzi najdrahšie kávy na svete, avšak väčšinou je pripravená tak, že cibetky sú držané v klietkach. Kávu som ochutnal iba raz, na ostrove Flores.
Na záver spomeniem pre mňa najzaujímavejšie jedlo, ktoré je tradične podávané na ostrove Lombok. Ja som ho ochutnal v reštaurácii Sasak Warung pri meste Senggigi na odporučenie majiteľa reštaurácie, a bolo naozaj dokonalé. Išlo o hovädzie mäso s omáčkou z čierneho kokosu.
Komentáre 0