Možno lepší názov tohto článku by bol: „Ako chutí Kyjev?“, pretože som absolvoval výlet iba do hlavného mesta, a je jasné, že jedlá na vidieku každej krajiny sú iné a špecifické.

Teľací mozog
Pre celú krajinu však platí, že ich typická polievka je boršč, ktorý sa podáva v červenej alebo zelenej verzii. Červený obsahuje červenú repu, zelený tradične šťavel, prípadne v modernejšej verzii žihľavu. Podávajú sa k nim tradičné buchtičky. Okrem toho medzi typické ukrajinské polievky patrí napríklad aj solyanka či guláš.
Hlavné jedlá sú najmä mäsové, ale ja som ochutnal moju obľúbené ukrajinské jedlo vareniky, čo sú vlastne plnené pirohy. Najčastejšie sa plnia syrom, hubami či zemiakmi.
Pre Ukrajinu je typická konzumácie fermentovanej zeleniny, ktorú predávajú na trhoch, a je naozaj výborná – ja som ochutnal mrkvu, paradajky či kapustu. Kapusta bola zaujímavá tým, že na rozdiel od našej sudovej, bola nakrájaná na kocky. No a neodmysliteľná súčasť ukrajinských tradícií je aj kvas – čo je vlastne fermentovaný ražný nápoj. Na ten som sa tešil najviac.
No a viac si pozrite vo videu 🙂
https://www.facebook.com/119341448928561/posts/283895609139810/
Komentáre 0