Ako sa vyrába ovčí syr?

Ako sa vyrába ovčí syr?

Viete o tom, že mlieko je takmer dokonalá potravina? Nie, nespôsobuje rakovinu, ani zahlienenie, pre naše telo má obrovský význam.
Tu je niekoľko faktov od prof. Jurkovičovej a prof. Ebringera, skutočných odborníkov na výživu.

  • Mlieko obsahuje široké spektrum bielkovín (kazeín ako hlavná zložka), ktoré naše telo využíva ako stavebný materiál. Po ich natrávení vzniknuté krátke reťazce pomáhajú znižovať LDL cholesterol a dokonca aj krvný tlak.
  • Mlieko síce obsahuje nasýtené mastné kyseliny, ale mnohé z nich sú pre naše telo prospešné. Napríklad k. maslová, ktorá sa nenachádza v žiadnej rastlinnej náhrade mlieka je dôležitá v prevencii rakoviny, a k. olejová znižuje hladinu LDL cholesterolu. K. linolová pôsobí antiskleroticky a je vhodná pri prevencii obezity.
  • Mlieko obsahuje až 14 druhov minerálnych látok, napríklad vápnik, horčík, fosfor, draslík a vitamíny skupiny B.

Z troch na Slovensku najdostupnejších druhov mliek (kravské, ovčie a kozie), je práve ovčie najvýživnejšie. Obsahuje totiž dvojnásobné množstvo bielkovín v porovnaní s kravským mliekom (kozie ich má menej ako kravské), takmer štvornásobné množstvo vitamínu C, trojnásobné množstvo vitamínu B2 atď. Aj hladiny fosforu a vápnika sú vyššie.

Nepasterizované ovčie výrobky sú extrémne výživné, pretože obsahujú mliečne baktérie, ktoré vďaka svojim vlastným enzýmom rozkladajú bielkoviny na bioaktívne krátke reťazce, ktoré sú pre naše telo veľmi prospešné.

Medzi najvýznamnejšie prínosy pre naše telo patria: pozitívna vplyv na peristaltiku, podporovanie vstrebávania aminokyselín (stavebný materiál, z ktorého sú zložené bielkoviny) v čreve, zvyšujú efektívnosť vstrebávania minerálov a podobne.

Ovčí tuk obsiahnutý má v porovnaní s kravským menej nasýtených mastných kyselín, viac nenasýtených a stredne dlhých mastných kyselín. Pri výskume prof. Ebringera sa dokonca zistilo, že na pomer MK má významný vplyv aj paša. Čím viac sú ovce na paši, tým priaznivejší je pomer jednotlivých MK v ich tuku.

Využime preto krátku sezónu ovčieho syra a ovčích výrobkov a podporme spoločne zanikajúcu tradíciu ovčiarstva na Slovensku.
Prehľad jednotlivých fariem, ktoré ponúkajú poctivé ovčie výrobky nájdete TU


A na jednej z nich som nakrútil aj video z výroby ? Pozrite sa.

O Lokálžrawetz