Lokálne? Ani veľmi nie, ale napriek tomu som sa rozhodol zverejniť tento recept na svojom blogu, pretože pri všetkých cestách do arabských krajín baklavu jem, raz je lepšia a inokedy horšia. Ale táto, domáca, je jednoducho dokonalá a predčila všetky čo som doteraz jedol.

Ingrediencie:
1 balenie filo (phyllo) cesto
600 g vlašských orechov
250 g masla
100 g kakaového masla
300 g medu
300 g cukru
300 g vody
Postup:
- Pri práci s filo cestom si dajte pozor na to, aby Vám neobschlo – keďže je veľmi tenké, extrémne rýchlo vysychá.
- Pomelte si na hrubšie orechy, rozpopte si maslom spolu s kakaovým maslom (to môžete nahradiť kvalitným slnečnicovým olejom – 3 PL budú stačiť).
- Stredne veľký plech (ja som použil 38×25 cm) si poriadne vytrite kúskom masla, aj po bokoch, a položte naň prvý plát filo cesta.
- Každý plát filo cesta vždy potrite roztopeným maslom.
- Spodnú vrstvu baklavy som vystaval z piatich plátoch filo cesta:
- 1. vrstva: cesto + maslo
- 2. vrstva: cesto + maslo
- 3. vrstva: cesto + maslo
- 4. vrstva: cesto + maslo
- 5. vrstva: cesto + maslo
6. Na piatu vrstvu cesta nasypte rovnomerne tenkú vrstvu orechov a prikryte dvoma vrstvami cesta s maslom.
7. Znova nasypte orechy a opakujte, kým nebudete mať 4-5 orechovým vrstviev (a medzi nimi vždy dve vrstvy filo cesta).
8. Vrchná časž baklavy je opäť 5 vrstiev filo cesta s maslom (najvrchnejšia časť baklavy je potretá maslom).
9. Pred pečením je potrebné baklavu nakrájať. Pozdĺž dlhšej strany plechu urobte 4-5 rezov od jedného konca plechu k druhému. Kratšie rezy robte šikmo, aby ste vo výsledku mali kosodĺžniky.
10. Dajte piecť na 160 °C, 75 minút.
11. Pripravte si sirup: zmiešajte med, cukor a vodu a dajte variť. Keď Vám to zovrie, nechajte na miernom ohni variť 5 minút a odstavte.
12. Upečenú, horúcu, baklavu polejte sirupom a nechajte úplne vychladnúť. Baklava Vám v chladničke vydrží cca týždeň.
TIPY:
- na baklavu nepoužívajte lístkové cesto
- filo cesto je ako naše štrúdľové, avšak ešte tenšie, a mali by ste použiť čerstvé, nie mrazené
- na baklavu môžete použiť aj zmes vlašských a lieskových orechov

Komentáre 0