Baklava

Baklava

Lokálne? Ani veľmi nie, ale napriek tomu som sa rozhodol zverejniť tento recept na svojom blogu, pretože pri všetkých cestách do arabských krajín baklavu jem, raz je lepšia a inokedy horšia. Ale táto, domáca, je jednoducho dokonalá a predčila všetky čo som doteraz jedol.

Ingrediencie:

1 balenie filo (phyllo) cesto

600 g vlašských orechov

250 g masla

100 g kakaového masla

300 g medu

300 g cukru

300 g vody

Postup:

  1. Pri práci s filo cestom si dajte pozor na to, aby Vám neobschlo – keďže je veľmi tenké, extrémne rýchlo vysychá.
  2. Pomelte si na hrubšie orechy, rozpopte si maslom spolu s kakaovým maslom (to môžete nahradiť kvalitným slnečnicovým olejom – 3 PL budú stačiť).
  3. Stredne veľký plech (ja som použil 38×25 cm) si poriadne vytrite kúskom masla, aj po bokoch, a položte naň prvý plát filo cesta.
  4. Každý plát filo cesta vždy potrite roztopeným maslom.
  5. Spodnú vrstvu baklavy som vystaval z piatich plátoch filo cesta:
  • 1. vrstva: cesto + maslo
  • 2. vrstva: cesto + maslo
  • 3. vrstva: cesto + maslo
  • 4. vrstva: cesto + maslo
  • 5. vrstva: cesto + maslo

6. Na piatu vrstvu cesta nasypte rovnomerne tenkú vrstvu orechov a prikryte dvoma vrstvami cesta s maslom.

7. Znova nasypte orechy a opakujte, kým nebudete mať 4-5 orechovým vrstviev (a medzi nimi vždy dve vrstvy filo cesta).

8. Vrchná časž baklavy je opäť 5 vrstiev filo cesta s maslom (najvrchnejšia časť baklavy je potretá maslom).

9. Pred pečením je potrebné baklavu nakrájať. Pozdĺž dlhšej strany plechu urobte 4-5 rezov od jedného konca plechu k druhému. Kratšie rezy robte šikmo, aby ste vo výsledku mali kosodĺžniky.

10. Dajte piecť na 160 °C, 75 minút.

11. Pripravte si sirup: zmiešajte med, cukor a vodu a dajte variť. Keď Vám to zovrie, nechajte na miernom ohni variť 5 minút a odstavte.

12. Upečenú, horúcu, baklavu polejte sirupom a nechajte úplne vychladnúť. Baklava Vám v chladničke vydrží cca týždeň.

TIPY:

  • na baklavu nepoužívajte lístkové cesto
  • filo cesto je ako naše štrúdľové, avšak ešte tenšie, a mali by ste použiť čerstvé, nie mrazené
  • na baklavu môžete použiť aj zmes vlašských a lieskových orechov

O Lokálžrawetz