Rakytníkovo-bryndzový dezert

Rakytníkovo-bryndzový dezert

Dlho mi trvalo kým som sa dostal k poctivému rakytníku, a konečne som ho zohnal. Je mrazený, pretože jeho sezóna je na jeseň. Zaujímavé je, že keď sa oberá z pichľavého stromu, oberá sa priamo na haluziach, ktoré sa následne celé zmrazujú, a potom sa z nich oranžové plody striasajú. Rozhodol som sa ho skombinovať do dezertu, ktorý som robil tak, aby som v jednotlivých ingredienciách zachoval všetky živiny. Kombinácia so skutočnou, 100% ovčou a nepasterizovanou bryndzou je absolútne dokonalá 🙂

Ingrediencie:

100 g rakytníkových plodov

2 PL bryndze

1 balenie smotany na šľahanie

4 plátky želatíny

2 PL cukru/medu

200+50 ml vody

Postup:

  1. Rakytník si rozmixujte na čo najjemnejšie, a odstráňte zo zmesi jadierka.
  2. Rakytníkové pyré zmiešajte s 50 ml vody a cukrom a dajte na mierny oheň variť. Dávajte si pozor, aby teplota neprekročila 60 °C.
  3. Zatiaľ si namočte do 200 ml studenej vody želatínu, a keď zmäkne, pridajte ju do ryktníkovej tekutiny. Odstavte z ohňa a miešajte, kým sa želatína nerozpustí. Dajte chladiť do studenej vody a miešajte.
  4. Zatiaľ si vyšľahajte šľahačku.
  5. Keď budú mať obe zmesi zhruba rovnakú teplotu, postupne pridávajte šľahačku do rakytníkovej zmesi a nalejte do foriem.
  6. Nechajte stuhnúť v chladničke a podávajte ozdobené rakytníkovou múkou či rakytníkovými plodmi.

O Lokálžrawetz