Bezlepková maková torta

Bezlepková maková torta

Jedna z mojich najobľúbenejších tort, ktorá je zdravšia ako klasické torty, pretože neobsahuje múku. Je celá z maku, ktorý je plný vápnika a horčíka.

 

Ingrediencie:

300 g čerstvo zomletého maku

4 vajíčka od šťastných sliepok

100 g roztopeného masla

100 g trstinového cukru

120 g ovčieho jogurtu

12 g kypriaceho prášku

250 ml smotany na šľahanie

150 g bielej čokolády

500 g jemného tvarohu

sterilizované čerešne/višne

 

Postup:

1. Oddeľte si bielka od žĺtkov do dvoch nádob.

2. Vyšľahajte žĺtka s cukrom do peny, pridajte roztopené maslo a jogurt.

3. Vyšľahajte si bielka na tuhý sneh.

4. Do pomletého maku pridajte kypriaci prášok a postupne pridajte do vaječnej zmesi.

5. Na záver pridajte vyšľahaný sneh a opatrne premiešajte vareškou.

6. Nalejte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a dajte piecť na cca 40 minút na 180 °C.

7. Počas pečenia korpusu si pripravte krém tak, že si do misky dajte bielu čokoládu a dajte zohrievať smotanu. Keď bude horúca, ale nie vriaca, odstavte ju a pridajte k čokoláde. Začnite miešať až po cca troch minútach až kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Zmes nechajte poriadne vychladnúť v chladničke.

8. Po úplnom vychladnutí čokoládovú zmes vyšľahajte a zmiešajte s tvarohmi. Opäť dajte chladiť.

9. Upečený korpus nechajte vychladnúť a rozkrojte na tri rovnomerné časti.

10. Keď máte všetko poriadne schladené, začnite skladať tortu tak, že na prvé poschodie korpusu naukladáte odkvapkané ovocie, na ktoré dáte prvú vrstvu krému. Následne pridajte druhú časť korpusu, druhú tretinu krému a nakoniec posledný korpus. Zvyšok krému si nechajte na vrchnú časť a boky torty. Opäť dajte zachladiť.

 

 

 

Inšpirované: https://sefkuchari.sk/makovo-visnova-torta-bez-muky-mascarpone-bielou-cokoladou/

O Lokálžrawetz