Blížia sa sviatky, kedy si väčšina z nás dopraje o niečo viac jedla. Podľa mňa úplne zbytočne, pretože väčšina z nás má dostatok jedla stále. Ale je to aj obdobie, kedy si doprajeme viac mäsa či mäsových výrobkov. Je extrémne dôležité, aby sme si vyberali mäso a mäsové výrobky od poctivých výrobcov, a rozhodovali sa nie podľa ceny, ale kvality. Preto Vám prinášam prehľad najznámejších slovenských prvo-spracovateľov šunky (veľkovýrobcovia, ale najmä malovýrobcovia) a zjednoušený prehľad zloženia bravčovej a hydinovej šunky. U mňa je víťaz jasný.
Ako si vybrať šunku?
- Orientujte sa na malovýrobcov, vo všeobecnosti sú ich šunky kvalitnejšie a obsahujú menej aditív
- Pozorne si preštudujte zloženie – do šuniek rozhodne nepatria arómy, glutaman sodný či stabilizátory. V každej predajni musí byť k dispozícii zloženie výrobkov, ktoré predávajú. Nenechajte sa odradiť, ani keď za Vami ľudia šomrú 🙂
- Väčšina šuniek obsahuje dostatočné množstvo mäsa – ja tento údaj sledujem ako posledný spou s cenou.
- Kvalitná šunka nemusí byť vôbec drahá!
Zaujímavosti:
- všetci výrobcovia okrem JEDNÉHO používajú dusitanovú soliacu zmes, pretože predlžuje trvanlivosť a tvrdia, že bez toho to vyrobiť nejde
- kuracia šunka od JURIŠTA dokonca obsahuje aj rastlinný tuk (s najväčšou pravdepodobnosťou PALMOVÝ)
- väčšina veľkovýrobcov používa glutaman sodný
- rozsah soli sa v šunkách pohyboval v rozmedzí 1,78g – 2,88g na 100g
- väčšina šuniek od veľkovýrobcov obsahovala zahusťovadlá, polysacharidy škrob či maltodextrín a glukózu
Dobry článok