Ó, áno! Túto sýtu polievku plnú chutí varím pravidelne, a keď cestujem v krajine, kde sa boršč podáva, jem ho stále. Teraz na jar, keď máme mladú zeleninu, som sa rozhodol uvariť si ho po dlhšom čase znova. A tak konečne pridávam recept. A na konci článku je aj videorecept.
Ingrediencie (zhruba na 3,5 l polievky):
200-300 g hovädzieho mäsa (ja som použil krk)
500 – 600 g údených rebier
(200 – 300 g bravčového mäsa)
4 ks menšej cvikle
3 menšie mrkvy
3 menšie petržleny
3 menšie zemiaky
1 menšia cibuľa
pol hlávky menšej kapusty
3 PL paradajkového pretlaku
2 PL octu
1 PL oleja
3 ks bobkového listu
5 ks klinčekov
5 ks nového korenia
soľ
korenie
petržlenová vňať
na ozdobenie:
kôpor
kyslá smotana
Postup:
- Uvarte si mäsový vývar tak, že dáte mäso variť do studenej vody na slabom ohni. Varte minimálne dve hodiny.
- Očistite si všetku zeleninu.
- Nakrájajte si zeleninu na približne rovnaké kúsky, cibuľa môže byť aj na trocha menšie.
- Do rozpáleného hrnca pridajte olej, a orestujte cibuľu. Pridajte koreniny – bobkový list, nové korenie a klinčeky. Opražte zhruba 1 minútu. Pridajte koreňovú zeleninu, okrem cvikly. Orestujte 3-4 minúty a pridajte kapustu. Poduste do polomäkka. Trvá to asi 10 minút.
- Do hrnca s mäsom pridajte cviklu. Čerstvá sa varí pomerne dlho, a môže to trvať aj 30 minút.
- Keď sa vám mäso uvarí, vyberte ho, a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí ho nakrájajte, a jebrá oberte. Mäso vráťte naspäť do vody s cviklou a varte na miernom ohni ďalej.
- Pridajte udusenú zeleninu, zemiaky a paradajkový pretlak.
- Dochuťte octom a soľou.
- Odstavte a pridajte nasekaný kôpor a petržlenovú vňať.
- Podávajte s porciou kyslej smotany a dozdobte kôprom.

Komentáre 0