Boršč

Boršč

Ó, áno! Túto sýtu polievku plnú chutí varím pravidelne, a keď cestujem v krajine, kde sa boršč podáva, jem ho stále. Teraz na jar, keď máme mladú zeleninu, som sa rozhodol uvariť si ho po dlhšom čase znova. A tak konečne pridávam recept. A na konci článku je aj videorecept.

Ingrediencie (zhruba na 3,5 l polievky):

200-300 g hovädzieho mäsa (ja som použil krk)

500 – 600 g údených rebier

(200 – 300 g bravčového mäsa)

4 ks menšej cvikle

3 menšie mrkvy

3 menšie petržleny

3 menšie zemiaky

1 menšia cibuľa

pol hlávky menšej kapusty

3 PL paradajkového pretlaku

2 PL octu

1 PL oleja

3 ks bobkového listu

5 ks klinčekov

5 ks nového korenia

soľ

korenie

petržlenová vňať

na ozdobenie:

kôpor

kyslá smotana

Postup:

  1. Uvarte si mäsový vývar tak, že dáte mäso variť do studenej vody na slabom ohni. Varte minimálne dve hodiny.
  2. Očistite si všetku zeleninu.
  3. Nakrájajte si zeleninu na približne rovnaké kúsky, cibuľa môže byť aj na trocha menšie.
  4. Do rozpáleného hrnca pridajte olej, a orestujte cibuľu. Pridajte koreniny – bobkový list, nové korenie a klinčeky. Opražte zhruba 1 minútu. Pridajte koreňovú zeleninu, okrem cvikly. Orestujte 3-4 minúty a pridajte kapustu. Poduste do polomäkka. Trvá to asi 10 minút.
  5. Do hrnca s mäsom pridajte cviklu. Čerstvá sa varí pomerne dlho, a môže to trvať aj 30 minút.
  6. Keď sa vám mäso uvarí, vyberte ho, a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí ho nakrájajte, a jebrá oberte. Mäso vráťte naspäť do vody s cviklou a varte na miernom ohni ďalej.
  7. Pridajte udusenú zeleninu, zemiaky a paradajkový pretlak.
  8. Dochuťte octom a soľou.
  9. Odstavte a pridajte nasekaný kôpor a petržlenovú vňať.
  10. Podávajte s porciou kyslej smotany a dozdobte kôprom.
Videorecept na BORŠČ

O Lokálžrawetz