Špargľovo-pórový quiche

Špargľovo-pórový quiche

Quiche robím pravidelne, lebo sa výborne hodí na raňajky či na olovrant. A doteraz mi na blogu chýbal špargľový, ale to už odteraz neplatí.

Ingrediencie:

maslové cesto:

250g hladkej pšeničnej múky

100ml čerstvého mlieka
120g masla
1 PL soli

plnka:

2 šťastné vajíčka
10-15 ks špargle (bielej alebo zelenej) polovica mladého póru
500g čerstvého slaného syra
pol kelímku kyslej smotany
čierne korenie
soľ

Postup:

  1. Pripravíme si maslové cesto tak, že spolu zmiešame najskôr maslo a múku, neskôr pridáme zvyšné ingrediencie.
  2. Cesto následne dáme aspoň na 30 min do chladničky, aby nebolo príliš riedke.
  3. Teraz si pripravte plnku: syr si nastrúhajte na jemnom strúhadle. Šparglu umyte, bielu ošúpte, zelenú ošúpte len konce, a nakrájajte ju na malé kúsky. 2 ks špargle si obložte na ozdobu. Nakrájajte pór a pridajte ho ku špargli a syru. Pridajte smotanu, osoľte a okoreňte (ak by sa vám zdala plnka príliš hustá, môžete pridať trochu mlieka).
  4. Stuhnuté cesto vyberte a dajte do formy na quiche (môžeme použiť aj tortovú formu), ktorú ste si predtým vymastili maslom a vysypali múkou.
  5. Cesto vyvaľkajte tak, aby malo zhruba okrúhly priemer, ktorý je o cca 5 cm väčší ako priemer formy.
  6. Cesto opatrne namotajte na valček a preneste do formy. Jemne pritlačte a zrežte cesto tak, aby neprečnievalo cez okraje. Cesto popichajte vidličkou.
  7. Na cesto položte papier na pečenie a nasypte hrach/fazuľu, ktoré slúžia ako , aby sa cesto nenafúklo.
  8. Dajte piecť na 180 °C na 15 min.
  9. Po 15 min predpečené cesto vyberte, odstráňte strukovinu (nevyhadzujte, zíde sa vám aj nabudúce!) a nalejte plnku.
  10. Dájte znova piecť na 30-35 min pri teplote 160 °C.
  11. Nechájte vychladnúť a následne dájte do chladničky stuhnúť.

O Lokálžrawetz