Bryndza je jedna z mojich najobľúbenejších potravín. A keďže je máj, rozhodol som sa, že o bryndzi bude prvý príspevok.
Tradičná (salašnícka) bryndza je produkt vyrobený výlučne z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Podľa slovenskej legislatívy je však definovaná ako mliečny výrobok, ktorý musí obsahovať aspoň 51% ovčieho mlieka. A preto všetci veľkovýrobcovia vyrábajú miešanú bryndzu.
Ja si ju kupujem zväčša na salašoch, dôležité je pre mňa, aby bola nepasterizovaná a 100% ovčia. Jej chuť je veľmi výrazná a najčastejšie ju jedávam samotnú. Svojím zložením patrí medzi kvalitné a zdravé potraviny, najmä pre obsah probiotických a prebiotických baktérií.
Na jednej malej farme sa mi podarilo zohnať nepasterizované maslo, a tak som si urobil pomazánku, ktorá pozostávala z troch ingrediencií a jej výroba trvala asi 5 minút.
Recept:
100% ovčia nepasterizovaná bryndza
nepasterizované maslo
červená paprika
Postup:
Bryndzu a maslo vytiahneme z chladničky aspoň 20 minút predtým, aby zmäkli. Zmiešame v pomere 1:1 a pridáme červenú papriku. Veľdielo je na svete. Len 3 ingrediencie.
Maslo do bryndzovej natierky mozete zamenit za smotanu alebo jogurt. Natierka tak bude lahodna, vlacna a rozotieratelna ihned po vybrati z chladnicky.
Podla chuti mozete pridat do natierky aj drvenu rascu 🙂
Lucia, vdaka za tipy 🙂