Lístkové cesto

Lístkové cesto

Lístkové cesto je tradične využívané v slovenskej kuchyni, avšak jeho (ne)kvalita je zarážajúca. V podstate sa vyrába len z dvoch základných ingrediencií: maslo a múka, avšak vo všetkých obchodoch na Slovensku sa namiesto masla používa margarín (stužený rastlinný tuk). Typické slovenské margaríny sú vyrobené najčastejšie stužením palmového oleja, takže pre mňa nemajú nič spoločné s kvalitou a lokálnosťou. Ale o margarínoch v inom článku…

Ja považujem lístkové cesto za skvelý východiskovú surovinu na výrobu mnohých sladkých a slaných jedál. No a ako na to? Tu je jednoduchý návod na to, ako si ho vyrobiť.

Ingrediencie:

500 g maslo

500 g pšeničná hladká múka

250 ml studenej vody

Postup:

1. Zmiešajte 150g s múkou a vodou a vypracujte cesto.

2. Nechajte v chladničke odležať cca 1 hodinu

3. Na pomúčenej doske vyvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou cca 4-5 mm

4. Zvyšných 350 g masla rozvaľkajte do veľkosti polovice cesta z bodu 3

5. Položte na krajnú polovicu väčšieho cesta tak, aby maslo nebolo úplne na okraji a preklopte zvyšnou polovicou cesta

6. Dajte do chladničky na 15-20 min

7. Vychladené cesto rozvaľkajte na rovnakú hrúbku ako predtým a preložte na tretiny (pravý okraj do stredu, ľavý okraj do stredu)

8. Dajte do chladničky na 15-20min

9. Body 7. a 8. zopakujte 3-4 krát a pred rozvaľkaním ho vždy otočte o 90° oproti predchádzajúcemu vaľkaniu

 

TIPY

  • pracujte rýchlo, aby sa maslo nezačalo topiť
  • nerobte lístkové cesto, keď je vonku veľké teplo
  • snažte sa dodržiavať geometrický tvar obdĺžnika
  • z daného množstva surovín mi vyšli 4 cestá – jedno som hneď použil a zvyšné som dal do mrazu

 

Lístkové cesto. Len 3 ingrediencie. A tá chuť je nezameniteľná…

 

Ak viete, kde sa dá kúpiť maslové lístkové cesto, píšte do komentárov.

 

 

O Lokálžrawetz