Lístkové cesto je tradične využívané v slovenskej kuchyni, avšak jeho (ne)kvalita je zarážajúca. V podstate sa vyrába len z dvoch základných ingrediencií: maslo a múka, avšak vo všetkých obchodoch na Slovensku sa namiesto masla používa margarín (stužený rastlinný tuk). Typické slovenské margaríny sú vyrobené najčastejšie stužením palmového oleja, takže pre mňa nemajú nič spoločné s kvalitou a lokálnosťou. Ale o margarínoch v inom článku…
Ja považujem lístkové cesto za skvelý východiskovú surovinu na výrobu mnohých sladkých a slaných jedál. No a ako na to? Tu je jednoduchý návod na to, ako si ho vyrobiť.
Ingrediencie:
500 g maslo
500 g pšeničná hladká múka
250 ml studenej vody
Postup:
1. Zmiešajte 150g s múkou a vodou a vypracujte cesto.
2. Nechajte v chladničke odležať cca 1 hodinu
3. Na pomúčenej doske vyvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou cca 4-5 mm
4. Zvyšných 350 g masla rozvaľkajte do veľkosti polovice cesta z bodu 3
5. Položte na krajnú polovicu väčšieho cesta tak, aby maslo nebolo úplne na okraji a preklopte zvyšnou polovicou cesta
6. Dajte do chladničky na 15-20 min
7. Vychladené cesto rozvaľkajte na rovnakú hrúbku ako predtým a preložte na tretiny (pravý okraj do stredu, ľavý okraj do stredu)
8. Dajte do chladničky na 15-20min
9. Body 7. a 8. zopakujte 3-4 krát a pred rozvaľkaním ho vždy otočte o 90° oproti predchádzajúcemu vaľkaniu
TIPY
- pracujte rýchlo, aby sa maslo nezačalo topiť
- nerobte lístkové cesto, keď je vonku veľké teplo
- snažte sa dodržiavať geometrický tvar obdĺžnika
- z daného množstva surovín mi vyšli 4 cestá – jedno som hneď použil a zvyšné som dal do mrazu
Lístkové cesto. Len 3 ingrediencie. A tá chuť je nezameniteľná…
Ak viete, kde sa dá kúpiť maslové lístkové cesto, píšte do komentárov.
Spätné upozornenie: Jarný koláč s medvedím cesnakom - Lokálžrawetz medvedí cesnak