Ingrediencie:
300 g pšeničnej celozrnnej múky
200 g pšeničnej múky
300 ml vody
2 PL peľu
25 g čerstvého droždia
1 ČL cukru
2 ČL soli
Postup:
1. Pripravíme si kvások: do vlažnej vody dáme droždie rozdelené na menšie kúsky a cukor
2. Pridáme peľ, aby sa vo vode roztopil
3. Do väčšej misy si pridáme múky a soľ
4. Po cca 5-10 min prilejeme kvások do múk so soľou a vymiešame (robotom to trvá cca 10min)
- v prípade, že budete cesto spracovávať ručne, pracujte tak, aby ste do neho vohnali čo najviac vzduchu – vždy je treba cesto natiahnuť a preložiť (Youtube – French Kneading)
5. Zakryjeme fóliou a necháme vykysnúť (cca 30 min)

po vymiesení (pred kysnutím)

PO PRVOM KYSNUTÍ
6. Po prvom vykysnutí vyklopíme na pracovnú dosku a preložíme tak, že spodný okraj cesta preložíme do stredu. To isté urobíme s vrchným okrajom. Celé cesto otočíme o 90° a prekladanie zopakujeme.
7. Opäť necháme kysnúť v miske, ktorú sme opäť zakryli foliou
8. Body 6 a 7 zopakujeme ešte dvakrát
9. Po treťom kysnutí si vypracujeme bochník opäť systémom prekladania okrajov do stredu na želaný tvar – podľa typu ošatky
10. Vložíme do ošatky a necháme opäť vykysnúť na dvojnásobnú veľkosť (správne vykysnuté cesto na chlieb sa po jemnom stlačení prstom pomaly vracia späť – je stále pružné). Ošatku zakryjeme utierkou/fóliou
11. Rúru si zozohrejeme na 230 °C a na spodok vložíme starý plech, na ktorý neskôr nalejeme vodu. Okrem toho už máme v rúre aj plech, na ktorom budeme piecť chlieb (je dôležité, aby sme chlieb sádzali na rozhorúčený plech)
12. Vykysnuté cesto si z ošatky opatrne preklopíme na drevenú dosku. Ostrým nožom si na vrchu vykysnutého cesta narežeme zopár ľubovoľných vzorov (aby mohla para unikať a chlieb nám nepopraskal).
13. Z drevenej dosky ho rýchlym a prudkým pohybom sádžeme na rozhorúčený plech. Rýchlo nalejeme pohár vody na spodný starý plech a rúru zavrieme
14. Pečieme 15 min na 230 °C, potom teplotu znížime na 200 °C a pečieme ešte cca 20 min
15. Hneď po upečení chlieb vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke. Potom zabalíme do utierky/plátna a môžeme si ho naplno vychutnať 🙂
Spätné upozornenie: Nátierka z bielej špargle – Lokálžravec