Kulajda

Kulajda

Rýchla zemiakovo-hríbová polievka na kyslo

 

Ingrediencie:

300 g zemiakov

2 hrste sušených húb

1 menšia cibuľa

1 PL hladkej múky

1 PL bravčová masť/maslo/olej

150 ml smotany na šľahanie

2 šťastné vajcia

soľ

korenie

ocot

kôpor

jarná cibuľka

 

Postup:

1. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na rovnaké kúsky a dáme variť. Ak používame sušené huby, namočíme si ich aspoň na 10 min do vody

2. V druhom hrnci si na masti do zlatista opražíme cibuľu

3. Pridáme huby, osolíme a okoreníme a dusíme cca 10 min

4. Zapražíme múkou

5. Hubovú zmes pridáme za stáleho miešania do prvého hrnca, kde sa nám varili zemiaky

6. Necháme variť dovtedy, kým nebudú zemiaky mäkké

7. Prilejeme smotanu

8. Dochutíme octom, soľou, korením, kôprom a mladou cibuľkou

9. Ak máte chuť, pridajte do polievky ešte stratené vajíčko: za stáleho miešania postupne rozbite do polievky obe vajcia a chvíľu povarte

 

O Lokálžrawetz