Pamätám si, že keď som bol malý, u starých rodičov som vždy vyjedal sušiace sa cestoviny. No a po niekoľkých rokoch som sa rozhodol ich vyskúšať – tu je náš rodinný recept.
Ingrediencie:
cca 250 g hladkej pšeničnej múky
1 šťastné vajíčko
1 PL masti
cca 200 ml vody
štipka soli
niečo na zafarbenie (kurkuma, ružové kari)
Postup:
1. Vymiešame si všetky ingrediencie tak, aby bolo cesto jemné a vláčne (doladíme múkou/vodou)
2. Vyvaľkáme na 2-3 mm na poriadne pomúčenej doske a nakrájame na rovnomerné pásiky
3. Cesto necháme schnúť, sem tam obrátime. Cesto by malo byť mierne suché, pozor, aby nevyschlo príliš
4. V prípade, že sa rozhodnete rpbiť fliačky či široké rezance (napr. do fazuľovej polievky), naukladajte niekoľko vrstiev cesta na seba a ostrým nožom krájajte. V prípade tenkých rezancov vkladajte do strojčeka plátky cesta postupne
5. Minimálne dva dni nechajte sušiť na bavlnenej podložke, dva razy za deň otočte
Vysušené cestoviny uvarte v slanej vode cca 3 minúty.

Spätné upozornenie: Bryndzový granadír - Lokálžrawetz