Halušky z medvedieho cesnaku a špenátu s tromi druhmi ovčieho syra

Halušky z medvedieho cesnaku a špenátu s tromi druhmi ovčieho syra

Pre niekoho sa sezóna medvedieho cesnaku už skončila, pre mňa sa práve začala. Nezabudnite, že ho zbierate kým nekvitne. Ja som ho pridal spolu s čerstvým špenátom do halušiek a keďže sa nám už rozbehla sezóna ovčích výrobkov, spravil som si k nim omáčku z troch druhov ovčieho syra – salašnícka hrudka, bryndza a oštiepok.

Ingrediencie:

500g polohrubej pšeničnej múky

200ml vody

1 PL soli

1 PL oleja

tri hrste čerstvého špenátu

dve hrste čerstvého medvedieho cesnaku

200 g 100 % ovčej nepasterizovanej bryndze

100 g čerstvého syra

100 g oštiepku/údeného ovčieho syra

Postup:

  1. Zelené listy umyjeme a mixérom rozmixujeme na čo najjemnejšiu kašu.
  2. Do stredne veľkého hrnca si dáme zovrieť vodu.
  3. Zo všetkých zvyšných surovín vypracujeme cesto, ktoré je pomerne tuhé a nelepí sa.
  4. Pridáme rozmixované listy a poriadne pomiešame.
  5. Halušky hádžeme do vriacej vody – keď sú uvarené, vyplávu.
  6. Medzitým si pripravíme omáčku tak, že si nastrúhame syry a dáme do hrnca (pozor! ovčie syry sa nikdy neroztečú tak ako kravské), môžete pridať trochu smotany.
  7. Keď sa Vám syry trocha rozpustia, odstavte a pridajte bryndzu, už nevarte.
  8. Vodu s haluškami zlejeme cez sitko, dáme do misky a pridáme omáčku. Následne pomiešame a ihneď podávame.

O Lokálžrawetz